Austria: Orașul natal al lui Hitler continuă să onoreze doi naziști, atrage atenția o asociație

Distribuie pe:

Asociația Comitetul Internațional Mathausen din Austria a cerut orașului natal al lui Adolf Hitler, Braunau, să redenumească două străzi care poartă numele unor naziști și să-i retragă cetățenia de onoare unui compozitor asociat cu dictatorul, relatează joi AFP.

“E greu de crezut că în orașul natal al lui Hitler, unul dintre apropiații acestuia este și azi cetățean de onoare!”, a transmis într-un comunicat Willi Mernyi, președintele organizației.

Este vorba de compozitorul Josef Reiter (1862-1939), un “național-socialist fervent, strâns legat de Führer”.

Asociația și-a exprimat totodată indignarea că Reiter continuă să fie comemorat și printr-o denumire de stradă, la fel ca un alt “agitator fanatic nazist plin de ură față de evrei” Franz Resl.

Este o “insultă față de victime, căreia trebuie să i se pună capăt imediat”, adaugă asociația.

Comitetul Mathausen a fost o rețea a rezistenței care a luat naștere chiar în lagărul omonim, în 1944. Supraviețuitorii continuă să mențină contactul, organizând ceremonii memoriale.

Contactată de AFP, municipalitatea din Braunau, un orășel din nord, la granița cu Germania, nu a răspuns imediat.

În 2016, guvernul austriac a cumpărat casa natală a lui Hitler, iar în octombrie au început lucrările pentru transformarea ei, până în 2026, în sediul poliției, cu scopul de a evita apariția unui loc de pelerinaj neonazist.

Austria se confruntă în mod regulat cu critici privind activitățile sale comemorative. Mai devreme în acest an, un grup de autori a cerut rescrierea a cinci din nouă imnuri regionale ai căror autori sau compozitori au fost naziști, fără a obține însă câștig de cauză.

“Imnul nostru rămâne imnul nostru și nu vom permite nimănui să-l schimbe”, a reacționat atunci președinta conservatoare a regiunii Austria Inferioară, Johanna Mikl-Leitner.

Autorul respectiv, membru al partidului nazist, s-a pronunțat, între altele, în favoarea anexării Austriei de către Al III-lea Reich.

În 2022, orașul Linz a hotărât redenumirea mai multor străzi cu nume problematice, între care cel al lui Ferdinand Porsche, fondatorul companiei constructoare de automobile, din cauza trecutului său nazist.

Agerpres

Lasă un comentariu