Hepatita C și cancerul de prostată, tratate cu noi medicamente compensate sau gratuite

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Sănătății (MS), în ședința de miercuri, 29 august 2018, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru introducerea condiționată, în lista de medicamente compensate și gratuite, a două molecule noi, care vor face obiectul unor contracte cost-volum și cost-volum-rezultat, moleculele nou-introduse fiind destinate pentru tratamentul inovativ al hepatitei C și al cancerului de prostată.

“Astfel, numărul moleculelor nou-introduse, anul acesta, în lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, a ajuns la 37 și asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum leucemii, boli cardiovasculare, scleroză multiplă, amiotrofie spinală, spondilită ankilozantă, diabet zaharat, fibroză pulmonară idiopatică, angină pectorală cronică etc.

Hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică, iar Guvernul este preocupat să ia toate măsurile necesare în lupta cu această afecțiune, în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Începând cu data de 1 septembrie 2018, România va asigura a treia etapă de tratamente fără interferon, în cadrul căreia pacienții cu hepatita C vor beneficia de trei scheme de tratament, în urma încheierii unor contracte cost-volum-rezultat.

Astfel, pacienții vor beneficia de tratamente personalizate, iar schema de tratament adecvată și durata tratamentului (între 8 și 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant, în funcție de starea clinică și particularitățile fiecărui pacient în parte.

Noua etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C va ținti un număr de 13.000 pacienți eligibili, din care 12.100 pacienți cu fibroză F1, F2, F3 și F4 (ciroză compensată), 750 pacienți cu fibroză F4 și ciroză decompensată, 100 pacienți cu insuficiență renală cronică, aflați în dializă, indiferent de gradul de fibroză, și 50 pacienți cu transplant hepatic și de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză.

De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii, au fost desemnate două noi centre, Pitești și Bacău, în care se vor putea iniția și monitoriza aceste tratamente, de medici cu experiență în domeniu. Numarul total al centrelor este de 13, respectiv București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș, Pitești și Bacău”, precizează MS, într-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu