Sarcinile simple pentru copii, adevărate lecții de viață

Distribuie pe:

Cum copiilor le place să facă pe oamenii mari, să își dea importanță și să își ajute familia, psihologii, citați de totuldespremame.ro, îi sfătuiesc pe părinți să profite de această apetență pentru implicare și să le dea copiilor sarcini potrivite cu vârsta lor.

În opinia experților, fiecare copil trebuie să aibă mici responsabilități în familie, pe care să le ducă la bun sfârșit, și asta nu numai pentru a-i ține ocupați, ci mai ales pentru a-i învăța lucruri ce le vor fi utile în viață.

Copiii trebuie încurajați și lăudați după ce duc la bun sfârșit o sarcină potrivită vârstei lor, iar dacă se mai poticnesc nu trebuie criticați sau cicăliți, ci ajutați, neapărat cu răbdare, să înțeleagă cât de important este ceea ce fac pentru confortul întregii familii.

2 - 3 ani: sarcini simple și laudă - Sarcinile pentru copii sunt o bună modalitate prin care ei pot să deprindă abilități ce îi vor ajuta în viață. În jurul vârstei de 2 - 3 ani, îi poți învăța să pună hainele în coșul de rufe, să șteargă dacă varsă alimente pe masă, să ducă ce este nevoie la coșul de gunoi sau să strângă jucăriile de pe jos și să le pună în cutiile mai mari.

Nu îți face griji că e prea mic ca să facă astfel de treburi. De fapt, 2 - 3 ani este intervalul perfect când poți începe să îl înveți. Nu doar că micuțul se simte mai bine când reușește să ducă sarcina la bun sfârșit, ci deprinde noi abilități motorii. Important este ca la final să nu uiți să îl lauzi pentru munca depusă.

4 - 5 ani: implică-l în ceea ce faci - La această vârstă, copilul poate să învețe să pună mâncare animalului de companie, să sorteze hainele, să împerecheze șosetele, să ducă hainele curate în dormitoare, să ajute când se pune masa și chiar să ude plantele.

În perioada preșcolară, apar diferite sentimente, iar copilul simte nevoia să fie necesar, capabil, dar și independent. Concentrează-te mai puțin pe rezultate și mai mult pe implicarea lui în sarcinile casnice. A terminat de mâncat, a pus vasele în chiuveta, dar nu prea are chef să le și spele? Spune-i că este de mare ajutor dacă face asta, după care poate să meargă și să se joace.

6 - 7 ani: nu cere perfecțiunea - La această vârstă copiii pot avea grijă ca animalul de companie să aibă mâncare și apă, să te ajute când gătești, să învețe să își facă patul (importantă este intenția, nu și modul în care reușește), să șteargă chiuveta, să scoată alimentele din plasă după ce te întorci de la cumpărături, dar și să ducă sacul de gunoi la tomberon.

Astfel de sarcini pentru copii sunt o bună modalitate prin care ei învață treptat să fie responsabili. Ei pot să facă mai multe decât crezi, important este să îți faci timp ca să îi înveți.

8 - 9 ani: să înceapă distracția - Mâncărurile simple, ștergerea blatului de bucătărie, aranjarea și strângerea mesei, pusul și scosul de vase în și din mașina de spălat, împăturirea hainelor, înlocuirea hârtiei igienice și datul cu aspiratorul sunt doar câteva dintre sarcinile pentru copii potrivite pentru aceasta vârstă.

Nu trebuie neapărat să fie plictisitor atunci când face astfel de activități, așa că încurajează-l pe copil să pună muzică, să cânte și să danseze în timp ce te ajută prin casă.

10 - 12 ani: opțiuni și recompense - În intervalul de vârstă 10 - 12 ani, copilul poate să curețe vasele și tigăile, să dea cu mopul, să care cumpărăturile din mașină și chiar să te ajute când speli mașina.

Lasă-l pe el să decidă la ce crede că se pricepe și să participe prin rotație la sarcinile din locuință. De ajutor este și să îi faci o listă cu aceste sarcini și să o lipești într-un loc unde o poate vedea des.

Peste 13 ani: pregătește-l pentru viața reală - La această vârstă, copilul poate să își ajute frații (surorile) mai mici la teme, să facă cina o dată pe săptămână (desigur, preparate simple), să scoată la plimbare câinele și să curețe în mașină.

Sarcinile pe care le face prin casă îl învață lucruri de care o să aibă nevoie pe viitor. Bine este să nu îl înveți că unele sarcini sunt strict pentru femei, în timp ce altele pentru bărbați. Și băieții pot să gătească sau să calce rufele, așa cum și fetele pot să bată cu ciocanul sau să schimbe uleiul la mașină. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu