Cum scăpăm de gelozia pe trecutul partenerului

Distribuie pe:

Cu toții devenim geloși ocazional, însă există o gelozie retroactivă (pe trecutul romantic al partenerului) atât de intensă și obsesivă, încât ajunge să afecteze relația de cuplu.

Terapeuții în psihologia relațiilor, citați de click.ro, afirmă că gelozia retroactivă este, de fapt, un tip de anxietate care deformează percepția asupra partenerului și reduce stima de sine. Însă, cu timpul și cu sprijinul și răbdarea partenerului cei care suferă de gelozie retroactivă pot învăța să își controleze gândirea excesivă și sentimentele de gelozie și să înceapă să se bucure mai mult de relația lor.

Ce o declanșează - Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente cauze ale geloziei retroactive sunt senzația de insecuritate, o traumă din trecut, depresia, anxietatea sau tulburările de personalitate și ea poate fi declanșată de comportamentul partenerului, de minciună, de evitarea discuțiilor despre relațiile anterioare sau despre propriile emoții și sentimente.

Mecanismul de activare al geloziei retroactive se bazează pe anxietate, afectează relațiile interpersonale și este alimentată de un răspuns de luptă sau fugă care se activează în organism.

Există un declanșator specific ce alertează creierul asupra un potențial pericol, real sau nu. Acest mecanism stimulează menținerea unei stări de hipervigilență ca modalitate de a evalua și gestiona amenințările reale și percepute la adresa relației sale, care se manifestă sub forma geloziei retroactive.

Când devine periculoasă - Este firesc să ai gelozie retroactivă într-o anumită măsură și să compari relația actuală cu cele anterioare ale partenerului, chiar și să fii curios să afli informații de bază despre partenerii din trecut.

Totuși, gelozia retroactivă devine dăunătoare dacă durează mai mult de două săptămâni sau dacă este ceva ce revine zilnic în gândurile tale. De asemenea, dacă începi să observi că ai dificultăți de concentrare, în intimitate, acestea sunt semne că începe să se dezvolte semnificativ și să te afecteze negativ.

Cum scăpăm - Pentru a diminua sau alunga gelozia retroactivă poți începe prin a conștientiza că aceasta îți face rău. Una dintre tehnicile utile este să verifici starea de fapt.

Dacă ai un partener care te iubește, te prețuiește, te susține și face din tine și relația voastră o prioritate, este limpede că aveți o relație sănătoasă și ar trebui continuată. Dacă gelozia retroactivă nu dispare de la sine, adresați-vă unui specialist în relații. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu