Se mută penitenciarul din Târgu Mureș în Sâncraiul de Mureș?

Distribuie pe:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute, la Târgu Mureș, că va iniția un dialog cu autoritățile locale, județene și cu autoritățile centrale, astfel încât penitenciarele aflate în zona critică a orașelor, în special cele situate în zonele centrale, să fie mutate în afara acestor localități.

“Penitenciarul din Târgu Mureș a fost construit în 1884 și este unul din acele șase penitenciare care se află în zona critică a orașului, zona zero, centrul zero al orașului. Mai avem la fel în Oradea, în Ploiești, Satu Mare, Iași, Gherla. Sigur, mai avem încă șase-șapte penitenciare tot în zona centrală, dar nu în zona zero, motiv pentru care am luat foarte în serios discuția la nivel de Executiv și la nivel de Minister al Justiției, astfel încât în perspectivă să putem deschide un dialog clar cu autoritățile locale, cu autoritățile județene și autoritățile centrale astfel încât să mutăm aceste penitenciare din zona critică în afara orașului”, a declarat Alina Gorghiu, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Mureș.

Ministrul consideră că situația actuală ridică foarte multe probleme pentru dezvoltarea și modernizarea orașelor respective, cu privire la siguranța cetățenilor, dar și pentru extinderea penitenciarelor conform normelor actuale în domeniu.

“Suprafața unității cu amprentă la sol a Penitenciarului Târgu Mureș depășește 50%, asta înseamnă că în interiorul penitenciarului nu mai poate fi construi absolut nimic, ceea ce nu e în regulă. Deci suntem într-un punct critic și vă asigur că eu, în calitate de ministru

al Justiției, voi depune toate diligențele. Nu ține doar de Ministerul Justiției, voi dialoga cu coaliția, premierul României, cu colegii mei din Guvern și o să le cer sprijinul pentru a putea să găsim soluții în vederea mutării penitenciarelor din oraș. E bine și pentru cetățeni, și pentru oraș, chiar și pentru deținuți.

“Sper că până la sfârșitul lunii decembrie vom avea câștigător pentru ambele, motiv pentru care trag nădejde că începutul anului 2024 va însemna demararea acestui proiect mare, cel mai mare proiect de investiții pentru Ministerul Justiției prevăzut pentru anul 2024”, a mai spus Gorghiu.

Ministrul Justiției a precizat că, împreună cu prefectul Ciprian Dobre, a vizitat Penitenciarul din Târgu Mureș, în care sunt custodiate 348 de persoane, un număr destul de mare pentru spațiul în care penitenciarul își desfășoară activitatea, și că se fac demersuri pentru construirea unui nou pavilion în afara orașului.

“Ne străduim să facem toate demersurile să sprijinim acest efort. Vorbesc de construirea la Gospodăria Agrozootehnică din Sâncraiul de Mureș, adică la 6 kilometri de la sediul de penitenciar actual, un complex corecțional compus dintr-un pavilion de detenție unde pot fi cazați 210 deținuți (...) Într-o lună, pe 20 decembrie, este termenul de predare a proiectului tehnic și eu cred că abia din 20 decembrie încolo vom intra într-o procedură accelerată pentru a vedea acest proiect realitate”, a mai afirmat ministrul Alina Gorghiu. (AGERPRES)

Lasă un comentariu