LA MULTI ANI ROMANIA! LA MULTI ANI ROMANI!

Distribuie pe:

      Intreaga suflare romaneasca de pretutindeni traieste de 1 Decembrie clipe de multa mandrie si bucuria de a fi ROMAN.

      Anul acesta comemoram 105 ani de la evenimentul politic major al anului 1918 – Desavarsirea Statului National Roman, realizata prin unirea provinciilor romanesti cu Romania.

      La data de 28 Noimebrie 1918 s-a realizat unirea Bucovinei cu Romania.

      Biblioteca Municipala Petru Maior din Reghin impreuna cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reghin a organizat o evocare a evenimentelor petrecute in urma cu 105 ani. Evenimentul s-a desfasurat in sala de festivitati a Bibliotecii Municipale Petru Maior din Reghin, unde a participat un public numeros.

      Directorul institutiei Prof Dr. Florin Bengean – istoric, a prezentat o expunere documentata despre Marea Unire, situatia istorica dinaintea unirii cat si dupa unire, oferind exemple de persoane din zona Muresului superior care au participat la Adunarea Nationala de la Alba Iulia in 1 Decembrie 1918.

      A urmat un spectacol artistic prezentat de grupul folcloric al pensionarilor din Ibanesti Padure condus de dna Gliga Stratona si a grupui artistic a Bisericii Ortodoxe din Rastolita condus de preotul paroh Purcea Ioan si coordonat de Doina Siminet, responsabila a sectorului Rastolita a CARP Reghin.

Cele doua grupuri de artisti au avut o prestatie deosebita fiind rasplatiti cu aplauzele publicului spectator.

      Trebuie sa scoatem in evidenta prezenta la spectacol a doua personalitati care detin aprecierea de  „Tezaur folcloric viu” acordate de organele centrale ale culturii nationale. Este vorba de Maria Bucin Crisan poeta si rapsod popular din satul Sanmihaiul de Padure care a recitat o poezie proprie legata de evenimentul de la 1 Decembrie 1918.

    Domnul Petrut Chirtes detine acest titlu de „Tezaur viu” pentru sculptura in lemn.

    Dupa spectacol a urmat o ora de socializare in care participantii s-au intretinut la un pahar de vin si o cafea.

   Incheiem acest demers cu un cuvant al Reginei Maria"Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut pe toate.Fi tu veşnic îmbelşugată, fi tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fi cinstită, iubită şi pricepută."

                                                                                    Presedinte

                                                                                    Leon Stoica

Lasă un comentariu