Mureșul, singurul din Regiunea Centru care beneficiază de finanțare prin Programul Tranziție Justă

Distribuie pe:

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, a declarat, marți, că județul Mureș este singurul din regiune care va beneficia de finanțare prin intermediul Programului Tranziție Justă, alocarea pentru Regiunea Centru fiind de 277 milioane euro.

“E un județ de top, dar din prezentarea planului teritorial, până în 2030 ar trebui să piardă vreo 2.000 de locuri de muncă. Dar dacă ne apucăm de acum, impactul va fi unul acceptabil. Deci firmele vor putea să acceseze pentru dezvoltare dotări cu echipamente, tehnologii avansate. Practic, scopul este ca întreprinderile să creeze investiții astfel încât să existe alternative pentru muncitorii care pot să rămână fără locuri de muncă (...) Alocarea financiară pentru Regiunea Centru se ridică la 277 milioane euro”, a afirmat Simion Crețu în cadrul Conferinței “Fonduri pentru mediul de afaceri din județul Mureș prin Programul Tranziție Justă”.

Potrivit acestuia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este Organism Intermediar pentru implementarea Programului Tranziție Justă (PTJ) în Regiunea Centru.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a arătat că Mureșul este între cele șase județe din țară care pot accesa PTJ și că acum există obligația reducerii emisiilor de CO2.

“Trebuie să vă spun că într-adevăr mă bucur că am reușit să fim printre cele șase județe care au posibilitatea să atragă aceste fonduri din Programul Tranziție Justă. Nu ne bucurăm că avem un nivel de CO2 atât de mare în județul Mureș, dar asta este soluția (PTJ - n.r.). Deci e vorba de câteva ramuri industriale care produc, indiferent că noi dorim sau nu, și acum obligația noastră este să încercăm să facem totul ca să reducem aceste emisii. Știm foarte bine că la Iernut este deja în lucru (o nouă centrală - n.r.), au chiar o dezvoltare foarte intensă care va avea un efect pozitiv pentru aerul sănătos al

județului. Și la Azomureș vor fi investiții în acest sens, dar pe lângă cele două întreprinderi mari cu emisii foarte mari de CO2, cred că este important pentru antreprenorii din acest județ să aibă posibilitatea prin aceste proiecte să facă investiții noi în tehnologii cu emisii mai mici de carbon. Și, pe lângă asta, să ofere și locuri de muncă, ce eventual s-ar putea pierde din cauza reducerilor de la acele întreprinderi cu emisii foarte mari. Deci, cred că astea sunt cele două lucruri importante, odată cu investițiile în noi tehnologii”, a explicat Peter Ferenc.

Programul Tranziție Justă este unul din cele 16 programe finanțate din fondurile Politicii de Coeziune, în perioada 2021-2027, în România. Programul Tranziție Justă 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022 și asigură, prin investițiile propuse, sprijin teritoriilor care se confruntă cu provocări socio-economice majore ca urmare a tranziției către neutralitatea climatică. Acest fond facilitează punerea în aplicare a Pactului verde european, care are drept obiectiv ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Programul are o alocare totală de 2,53 miliarde euro și răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă, elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Conducerea ADR Centru a arătat că Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă din cadrul MIPE a publicat Ghidul Solicitantului pentru acțiunea “Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” - componenta “Investiții pentru dezvoltarea IMM, care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, pentru care depunerea de proiecte va începe în 20 decembrie.

De asemenea, Ghidul solicitantului din cadrul aceleiași acțiuni - componenta “Sprijin pentru creșterea durabilă a microîntreprinderilor și crearea de locuri de muncă” a parcurs procedura de consultare publică. (Agerpres)

Lasă un comentariu