Tradițiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO

Distribuie pe:

UNESCO a validat miercuri înscrierea “tradițiilor socioculturale” ale iftarului - masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan - în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului și Turciei, informează AFP. Iftar face parte dintre tradițiile comunitare a căror importanță a fost recunoscută de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana. “Iftar (denumit și «eftari» sau «iftor» în țările vizate) se desfășoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase și ceremoniale”, au explicat reprezentanții UNESCO. Marcând întreruperea postului, “el ia adeseori forma unor reuniuni sau a unor mese, consolidând legăturile familiale și comunitare și promovând întrajutorarea, solidaritatea și schimburile sociale”, a adăugat această agenție culturală din cadrul ONU. UNESCO subliniază că practicarea iftarului “se transmite în general în sânul familiilor” și că “tinerii și copiii primesc adeseori sarcina de a pregăti preparatele culinare în timpul acestor mese tradiționale”.

În mai multe țări musulmane, iftar este marcat în mod tradițional prin mâncarea unei curmale - sau a unei măsline în Turcia, însoțită de apă sau de ceai. Rețetele mâncărurilor și cele ale produselor de patiserie servite în timpul acestor mese variază foarte mult de la o regiune la alta. (Agerpres)

Congresul SUA refuză adoptarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eșuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistență de președintele Joe Biden, conținând fonduri pentru Ucraina și Israel, notează AFP.

Opoziția republicană a refuzat să susțină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privința politicii migratorii a Statelor Unite.

Acest eșec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn.

Blocarea acestora ar fi “cel mai mare cadou” oferit președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuși să pună mâna pe Ucraina, “nu se va opri aici”.

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei țări membre a NATO, care ar declanșa intrarea Statelor Unite în război și, prin urmare, “soldați americani luptând cu soldați ruși”. O situație care nu există în prezent și pe care Washingtonul nu și-o dorește, a insistat el.

Statele Unite sunt în prezent țara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Dar promisiunea președintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câștigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a evita ca loviturile rusești să arunce milioane de persoane în întuneric în această iarnă, ca anul trecut.

Însă congresmenii conservatori, deși mulți susțin în continuare Ucraina în public, condiționează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii în fața sosirii migranților la frontiera cu Mexicul. (Agerpres)

Dialog la vârf între Kiev și Budapesta în contextul opoziției Ungariei față de aderarea Ucrainei la UE

Șeful Oficiul prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, care se află la Washington, a inițiat miercuri seara o discuție telefonică cu ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, care se află în prezent într-o vizită de lucru în Ghana - a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe, Máté Paczolay, pentru agenția ungară de presă MTI.

Purtătorul de cuvânt a precizat: Andriy Yermak l-a informat pe Péter Szijjártó că parlamentul ucrainean se pregătește să adopte mai multe acte legislative importante. Ministrul ungar de externe a luat la cunoștință și i-a mulțumit pentru această informație.

Cei doi au fost de acord asupra necesității de a îmbunătăți relațiile dintre Ungaria și Ucraina, iar pentru aceasta, modalitatea cea mai bună este dialogul direct. Prin urmare, Péter Szijjártó și Andriy Yermak au convenit să se întâlnească personal.

În timpul discuțiilor, Andriy Yermak a propus o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orbán.

Ca răspuns, Péter Szijjártó a declarat că partea ungară este, bineînțeles, deschisă la o astfel de întâlnire, dar aceasta are sens doar dacă există șansa ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv. Acest lucru necesită o pregătire temeinică și discuții preliminare - a transmis purtătorul de cuvânt.

Lasă un comentariu