Transhumanța, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO

Distribuie pe:

Străvechiul obicei al transhumanței - strămutarea sezonieră a turmelor, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, decizia fiind luată la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, întrunită săptămâna trecută, în Botswana.

La dosarul multinațional al transhumanței au colaborat 10 țări europene: Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România și Spania.

“Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare", transmite Comisia Parlamentară UNESCO.

În urmă cu sute de ani, ciobanii transilvăneni, posesori ai unor mari turme de oi, plecau pe alte meleaguri să găsească pășuni (traditiicreative.ro/catalog/asociatia-transhumanta-romania/). Unii dintre ei nu s-au mai întors din transhumanță, întemeind sate în Ucraina, Slovacia, Polonia sau Cehia. Aceste comunități au, și acum, după două sute de ani, muzică, straie asemănătoare și cuvinte comune cu ale românilor.

În 2013, doi ciobani români, doi polonezi și doi ucraineni au plecat în transhumanță, pe un traseu de 1.400 de kilometri, pe lanțul munților Carpați. Cu o turmă de oi țurcane au traversat, pe jos, timp de 100 de zile, cinci țări. Au pornit din România însoțiți de cai, măgari și câini, au trecut prin Ucraina, Slovacia, Cehia și s-au oprit în Polonia. Pe drum au poposit la târguri și festivaluri. Călătoria lor a refăcut astfel unul dintre drumurile parcurse de ciobanii transilvăneni cu sute de ani în urmă.

Transhumanța este o formă de pastoralism care a fost practicată în întreaga lume încă de la apariția animalelor domesticite.

Potrivit arheologilor, există dovezi ale transhumanței care datează de mii de ani, de exemplu în Creta, în perioada 2500 - 1400 î.Hr. (foto - traditiicreative.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu