Medicii de familie, protest împotriva Casei de Asigurări de Sănătate

Distribuie pe:

Ieri, mai mulți medici de familie din județul Mureș au ales să protesteze împotriva întârzierii de 21 de zile pe care Casa de Asigurări de Sănătate o are către ei. Iulia Băilă, președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber", că  în jur de 35 - 40 de cabinete de medicină de familie au protestat. “În momentul de față există cabinete în care nu se prestează activitate. Contractul cu noi a fost încălcat unilateral (de către CAS - n.r.) . Colegii sunt la punctele lor de lucru, însă gestionează doar situațiile de urgență. Nu eliberează documente tipizate pentru actele medicale programabile", a spus președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș.

Termenul de plată pentru serviciile medicale prestate în luna octombrie trebuia să fie 18 noiembrie, însă acesta nu a fost respectat, plățile nefiind făcute integral. În 5 decembrie, Patronatul Medicilor de Familie Mureș, prin avocatul său, a transmis Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș o somație pentru plata integrală a sumelor datorate. În documentul făcut public se arăta că: “vă solicităm să achitați diferența pentru decontul din luna octombrie, în procent de 36% din total, să se respecte termenele de plată contractuale, prevăzute în contractele cadru, în caz contrar vom solicita penalități de întârziere". Așadar CAS Mureș a plătit doar 64% din sumele datorate medicilor de familie, mulți având, din cauza aceasta, probleme de funcționare.

“Sunt cabinete care deja au ajuns în incapacitate de plată. Situația la nivelul județului este în dinamică, numărul celor cu probleme fiind în continuă creștere. Așteptăm o măsură sau măcar o comunicare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, comunicare care nu vine. Casa Națională are un comportament arogant", a mai declarat medicul Iulia Băilă.

Ea a mai spus că medicii de familie sunt în sprijinul pacienților lor, își dau tot concursul pentru a nu pune sănătatea acestora în pericol și că le mulțumește pentru că au înțeles situația delicată în care se află cabinetele. În județul nostru sunt peste 260 de medici de familie. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu