Salariul minim majorat obligatoriu de la 1 ianuarie 2024

Distribuie pe:

Prin ordonanța OUG 130/2021, a fost introdusă în Codul Muncii o prevedere prin care firmele nu mai pot avea salariați cu salariul minim pe economie mai mult de 2 ani (24 de luni). Astfel, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim. Anul 2023 este ultimul an în care angajatorii își mai pot plăti salariații mai vechi de doi ani cu salariul minim pe economie. Conform codului muncii privind salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată:

Art. 164. Stabilirea și calcularea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

(21) Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Pentru contractele de muncă cu salarizarea la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cele 24 de luni încep să se calculeze începând cu 1 ianuarie 2022. Firmele vor plăti tuturor angajaților angajați anterior anului 2022 un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Pentru restul contractelor de muncă încheiate ulterior acestei date, perioada de 24 de luni se calculează individual în funcție de data încheierii respectivului contract.

Această obligație se aplică atât contractelor cu normă întreagă, cât și celor cu normă parțială. Legislația nu spune o sumă minimă cu care firmele pot mări salariile, astfel că majorarea salariului va fi o negociere între părți, iar modificarea se face prin act adițional la contractul de muncă semnat de ambele părți. Actele adiționale se înregistrează în REVISAL în termen de 20 de zile lucrătoare de la data modificării.

Ana Meghieșan

Lasă un comentariu