Cum se aplică hotărârea Colegiului Prefectural Mureș - Primăriile nu avizează vânzarea de petarde pe domeniul public

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, la propunerea prefectului județului Mureș, Ciprian Dobre, Colegiul Prefectural al Județului Mureș a adoptat o hotărâre (nr. 3/08.12.2023) care solicită tuturor primăriilor din județul Mureș să nu emită avize de amplasament pe domeniul public sau privat al unității administrative teritoriale, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, în scopul descurajării comerțului cu materiale pirotehnice, al prevenirii și combaterii comerțului ilegal, precum și pentru prevenirea accidentelor generate de acestea.

Am dorit să vedem dacă această hotărâre se aplică în județ și am contactat câteva primării. Chiar dacă primăriile nu avizează vânzarea materialelor pirotehnice pe domeniul public, comercializarea acestora se poate face însă în spații comerciale private.

Scopul acestei măsuri este de a preveni accidentele generate de utilizarea necorespunzătoare a acestora.

Primăria Târgu Mureș nu va emite, în acest an, avize de amplasament pe domeniul public sau privat, pentru comercializarea articolelor pirotehnice.

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, ne-a declarat că în municipiul pe care îi reprezintă se aplică hotărârea Colegiului Prefectural Mureș astfel că nu vor fi vândute materiale pirotehnice pe domeniul public.

Viceprimarul municipiului Reghin, Dragoș Pui, ne-a declarat că în Reghin hotărârea prefecturii se aplică parțial. “Pentru cei ce au închiriat domeniul public și au obținut avizele pentru activitate anterior hotărârii Prefecturii nu se aplică ordinul, iar pentru cei ce nu au avut la momentul deciziei obținute avizele, se aplică:  Cei care vor comercializa (materiale pirotehnice - n.r.) o vor face sub supravegherea poliției locale și/sau jandarmeriei”, a declarat viceprimarul.

În Luduș nu au fost depuse cereri pentru comercializarea de produse pirotehnice.

În Sighișoara, primarul Iulian Sîrbu a solicitat subalternilor o informare în acest sens. Ediul vechiului burg  medieval ne-a declarat că a aflat de această hotărâre dată la sfârșitul săptămânii trecute și că nu știa dacă au fost acordate deja avize pentru acest tip de comerț.

Și în orașul Ungheni hotărârea Colegiului Prefectural Mureș se aplică, astfel că sărbătorile de iarnă vor fi mai liniștite. “Nu aprobăm vânzarea pe domeniul public al orașului Ungheni a materialelor pirotehnice”, ne-a declarat Radu F. Daniel, consilierul primarului din Ungheni.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situații:

* între orele 24.00 și 6.00;

* la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

* la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

* la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

* în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de piatră;

* pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

* la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu