45 de jurnaliști, uciși în acest an

Distribuie pe:

În 2023, 45 de jurnaliști din întreaga lume au fost uciși în timp ce își făceau meseria, cel mai mic număr din 2002 încoace, în pofida “tragediei” războiului dintre Israel și Hamas, în care cel puțin 17 jurnaliști și-au pierdut viața, dintre care 13 în Gaza, potrivit raportului anual al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF) publicat joi, relatează AFP și dpa.

Anul trecut, 61 de jurnaliști au fost uciși la nivel mondial. În 2002, au fost uciși 33 de jurnaliști, un număr total mai mic decât cel din acest an.

“Acest lucru nu reduce în niciun caz tragedia din Gaza, dar se observă o scădere constantă, departe de cei peste 140 de jurnaliști uciși în 2012, apoi în 2013”, în principal din cauza războaielor din Siria și Irak, a declarat pentru AFP Christophe Deloire, secretarul general al Reporteri fără Frontiere.

“Activitatea organizațiilor interguvernamentale, a ONG-urilor și a presei înseși” sau “o mai mare prudență”... Cauzele sunt multiple și “sunt în discuție”, potrivit acestuia.

Numărătoarea la nivel global, oprită la 1 decembrie, “nu include jurnaliștii uciși în afara exercitării funcției lor sau pe cei ale căror circumstanțe ale morții rămân necunoscute”, precizează RSF în raportul său.

Organizația a numărat un total de “63 de jurnaliști uciși” în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, în legătură sau nu cu profesia lor.

În plus față de cei 13 jurnaliști uciși de tirurile israeliene în Gaza, potrivit RSF, războiul a provocat moartea a trei jurnaliști care lucrau în Liban și a unuia în Israel, ucis de Hamas.

În noiembrie, RSF a depus o plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru “crime de război” comise împotriva jurnaliștilor din Gaza și împotriva jurnalistului israelian.

Războiul din Ucraina a costat viața a doi jurnaliști în 2023, inclusiv a reporterului AFP Arman Soldin, “singurul jurnalist care și-a pierdut viața într-o altă țară decât cea a lui” anul acesta, dintr-un total de 11 de la invazia rusă din februarie 2022.

Bilanțul global din 2023 s-a remarcat prin “scăderea semnificativă” a numărului de decese în America Latină, cu șase jurnaliști uciși, față de 26 în 2022.

Mexicul, zona cea mai periculoasă pentru această profesie după Gaza, a numărat patru decese în 2023, față de 11 în anul precedent, deși această scădere nu indică faptul că securitatea s-a îmbunătățit pentru presă. Dintr-un total de 84 de jurnaliști dați dispăruți, aproape unul din trei este mexican, potrivit ONG-ului.

Numărul jurnaliștilor deținuți la nivel mondial a scăzut la 521, față de 569 în 2022, Belarus devenind “una dintre cele mai mari trei închisori din lume, alături de cele din China și Myanmar”. Potrivit raportului RSF, 54 de jurnaliști sunt ținuți ostatici. (Agerpres)

Lasă un comentariu