Putin: În Ucraina va fi pace doar când Rusia își va atinge obiectivele

Distribuie pe:

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi că pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia “își va atinge obiectivele”, care nu s-au schimbat de la începutul campaniei militare din februarie 2022, transmit EFE, Reuters și AFP. “Pacea va veni când Rusia își va atinge obiectivele”, a spus șeful de la Kremlin la conferința de presă de la sfârșitul anului.

Potrivit liderului rus, obiectivele declarate de Moscova înainte de începerea războiului “nu s-au schimbat” și implică în continuare “demilitarizarea” și “denazificarea” Ucrainei și garanții privind “statutul de neutralitate” al țării vecine.

Putin a dat asigurări că în prezent, Ucraina aproape că nu mai produce armament. “Astăzi, Ucraina nu produce aproape nimic. (...) Ei aduc totul din afară, gratis. Dar acest târg se poate termina într-o zi. Și se pare că se termină”, a adăugat el.

În ceea ce privește zvonurile despre un nou val de mobilizare în Rusia pentru a continua lupta în țara vecină, Putin a dat asigurări că în acest moment “nu există o astfel de nevoie”. El a amintit că, după mobilizarea parțială din septembrie 2022, când au fost recrutați aproximativ 300.000 de combatanți, Rusia a lansat o campanie de atragere a soldaților contractuali și și-a extins rândurile cu aproape 500.000 de oameni. “Atunci de ce o mobilizare? Astăzi nu mai este nevoie de așa ceva”, a spus președintele rus, care a adăugat că în fiecare zi, în țară se înscriu 1.500 de voluntari pentru a lupta în Ucraina. Putin a dezvăluit totodată că armata rusă are 617.000 de militari dislocați în Ucraina, oferind pentru prima dată o estimare precisă a forțelor angajate în prezent în atacul asupra țării vecine. “Sunt 617.000 de oameni în zona ostilităților”, a spus Putin în timpul marii sale conferințe de presă televizate. Dimpotrivă, Putin nu a dezvăluit pierderile suferite de ruși de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022, pe care Statele Unite le estimează la 315.000 de soldați răniți sau uciși.

Putin a insistat totodată că Ucraina “nu a obținut nimic” în timpul “marii sale contraofensive”, începute în vară, și că trupele ruse “își îmbunătățesc pozițiile” pe aproape toate liniile frontului. “Inamicul a anunțat o mare contraofensivă. Nu au obținut nimic nicăieri”, a susținut președintele rus.

El a insistat că Ucraina și-a pierdut o parte din cele mai bune trupe ale sale în încercarea de a câștiga poziții pe malul estic al Niprului, în regiunea Herson. “Cred că este stupid și iresponsabil din partea conducerii politice a țării. Este o tragedie, cred, pentru ei”, a afirmat președintele rus.

Războiul din Gaza este o catastrofă incomparabilă cu ofensiva rusă din Ucraina, consideră Putin.

Aceasta este prima conferință de presă importantă a lui Putin de la declanșarea invaziei Moscovei în Ucraina, pe care Kremlinul a combinat-o anul acesta cu linia telefonică a președintelui, în care șeful statului rus răspunde la întrebările concetățenilor săi. (Agerpres) (sursa foto: The Moscow Times)

Lasă un comentariu