O experiență culturală unică - S-a redeschis Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș

Distribuie pe:

Zilele trecute a avut loc ceremonia de redeschidere a secției de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș. Prima clădire din oraș dedicată în mod special muzeelor nu strălucește doar în vechea sa glorie, ci intră în secolul XXI cu noi caracteristici interactive. ,,Muzeul nu e doar în folosul locuitorilor orașului sau județului, ci contribuie și la stimularea turismului. Va oferi o experiență culturală unică”, după cum spunea primarul municipiului Târgu Mureș, Zoltán Soós.

Lucrările de reabilitare au fost realizate în cadrul Proiectului finanțat de Consiliul Județean Mureș prin Programul Regional Operațional. Perioada de implementare a fost de 110 luni (între 27 octombrie 2014 și 31 decembrie 2023), cu o valoare totală de 12.091.586,21 de lei. Noutățile notabile ale proiectului au vizat: Spațiile expoziționale au fost complet reconfigurate, modernizate și dotate pentru a oferi vizitatorilor o experiență interactivă și captivantă; Au fost achiziționate exponate noi care completează colecția existentă a Secției de Științele Naturii de aproximativ 60.000 de piese; A fost configurată o sală didactică și s-a accesibilizat clădirea pentru persoane cu dizabilități locomotorii; Grădina senzorială și sera cu plante exotice, nou create prin proiect, vor face posibile explorarea olfactivă și didactică a plantelor existente în colecția muzeului; Exponatul vedetă achiziționat în cadrul proiectului - Rinocerul lânos (Coelodonta antiquitatis), este unic în România. Scheletul a fost descoperit în zona râului Irtish, Regiunea Tyumen, Siberia de Vest, conform expertizelor tehnice de specialitate, vârsta acestuia fiind de aproximativ 50.000 de ani; A fost reconstituită peștera de mulaj - Căsoaia lui Ladăș, vizitatorul putând explora virtual această peșteră; Clădirea a fost reabilitată în integralitate (arhitectural, instalații electrice, sanitare, termice, ventilație, gaze naturale, curenți slabi, iluminat arhitectural).

Nouă săli de expoziție permanente

Începând cu 14 decembrie, Muzeul își întâmpină vizitatorii cu nouă săli de expoziție permanente (paleontologie, mineralogie, sala dioramei viața în râul Mureș, sala dioramelor primăvară-vară, toamnă-iarnă și urbană, sala obiectelor și trofeelor de vânătoare, peștera virtuală, specii exotice terestre, specii exotice marine și plante protejate de lege) și o sală de expoziții temporare.

Expoziția de bază a Secției de Științele Naturii vă invită să descoperiți fascinația naturii prin intermediul exponatelor sale, iar unul dintre punctele de atracție este Trofeul de cerb, care a deținut vice-recordul național până în anul 2004, după informațiile deținute de Muzeul Județean Mureș. Cerbul comun se încadrează în categoria speciilor protejate, iar vizitatorii vor avea ocazia să înțeleagă importanța conservării acestor specii în sălbăticie. Valoarea unui trofeu de cerb este determinată de o serie de caracteristici distincte. Astfel, cu cât are prăjini mai lungi și mai groase, cu atât este considerat mai valoros. Ramurile multiple, greutatea acestora, deschiderea, culoarea închisă, perlajul bogat, vârfurile bine șlefuite, coroana cu ramuri abundente și groase adaugă plusvaloare la unicitatea și frumusețea acestui trofeu, precizează reprezentanții Muzeului.

Redeschiderea expoziției de bază a Secției de Științele Naturii a fost un eveniment așteptat cu interes și pentru pasionații de specii exotice terestre și colecții impresionante de insecte.

Lumea fascinantă a culorilor și formelor poate fi admirată în expoziția de bază a Secției de Științele Naturii! Natura ne surprinde mereu cu creațiile sale, iar această expoziție aduce în prim-plan minunile rocilor și mineralelor, adevărate opere de artă ,,lipsite de viață”. De la cele mai ciudate forme la pietre semiprețioasei spectaculoase, prin intermediul exponatelor se poate descoperi diversitatea incredibilă a lumii subterane. Roci, minerale și eșantioane de colecție poartă vizitatorul într-o călătorie prin minunile naturii, iar florile de mină vor captiva privirile prin frumusețea lor aparte. Una dintre cele mai “elegante” piese - o geodă de ametist, un cuarț violet cucerește prin splendoarea sa.

Printre expozițiile inedite ale Muzeului Județean Mureș, gata să își dezvăluie tainele vizitatorilor, se numără și noua seră, care adăpostește o colecție deosebită de cactuși. Noua seră a muzeului se dorește a face primii pași în realizarea unei colecții de cactuși și plante suculente, grupate după forme de creștere și genuri specifice. În timp ce vă plimbați pe culoarele serei, veți putea admira numeroase specii din familia cactaceelor, aparținând la 43 de genuri.

Cel mai interesant exponat nou este un schelet de rinocer lânos din Siberia, ce urmează să fie botezat după ce vizitatorii își vor exprima votul/propunerile.

“Am reușit să realizăm o investiție de care putem să fim mândri toți cei care, într-un fel sau altul, am contribuit la realizarea acesteia. Acum punem punct unui proiect care va crește vizibilitatea orașului și a județului și, implicit, va crește numărul de turiști care ne vizitează. Această clădire a servit dezvoltării regionale încă de la deschiderea sa din 1893 și, prin promovarea turismului, poate deveni una dintre destinațiile preferate ale vizitatorilor.

Conservarea patrimoniului cultural construit este o prioritate nu doar pentru locuitorii județului Mureș, ci și pentru întreaga țară. Se spune că, prin intermediul obiectelor, întreaga noastră istorie, întregul nostru trecut poate fi povestit, poate fi cunoscut. Acesta este ceea ce Secția de Științele Naturii face posibil, prin intermediul expozițiilor sale permanente și temporare, prin sesiunile de educație muzeală și întâlnirile profesionale”, sublinia Péter Ferenc, la ceremonia de redeschidere a Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș.

Letiția Bota

Lasă un comentariu