În școlile mureșene - Campanie de conștientizare a beneficiilor vaccinării împotriva rujeolei

Distribuie pe:

Într-o scrisoare adresată joi, directorilor unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș le solicită acestora să permită accesul în școli, al reprezentanților Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Direcției de Sănătate Publică (DSP) în vederea facilitării distribuirii de materiale informative privind beneficiile vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului și a riscurilor generate de lipsa vaccinării.

În unitățile de învățământ vor fi organizate întâlniri cu părinții și cadrele didactice, în cadrul cărora specialiștii din cadrul celor două instituții vor prezenta beneficiile vaccinării și rolul vaccinului în prevenirea bolilor transmisibile. Măsura a fost dispusă prin Ordin al Ministerului Sănătății (MS), ca urmare a declarării epidemiei de rujeolă pe teritoriul României, și comunicată inspectoratelor școlare printr-o adresă a Ministerului Educației. Reamintim că, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe și în municipiul București. Recent, a fost înregistrat și primul deces, al unui copil de 7 luni, care a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații, atrag atenția reprezentanții MS.

În România, ultima epidemie de rujeolă a fost în 2016, declarată închisă odată cu apariția pandemiei de COVID-19 când, datorită măsurilor de protecție, virusul a fost limitat.

“Lumea trebuie să știe că rujeola, în unele cazuri, omoară la distanță, se numește panencefalita acută, apare la câțiva ani după boală. Încurajăm părinții să-și vaccineze copiii, mai ales cei care nu au făcut-o, fie că discutăm de copii de 1 an sau de copii cu vârsta de școală”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, citat de euronews.ro.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, precizează ministerul de resort. Ileana Sandru

Lasă un comentariu