Anul viitor - Subvenție de 23 de lei pe familia de albine

Distribuie pe:

Apicultorii vor beneficia, anul viitor, de o subvenție de aproape 23 de lei/familia de albine. Sprijinul financiar urmează să fie acordat de la bugetul de stat, în baza Cadrului temporar de criză cu Ucraina, prelungit recent de Comisia Europeană, până la finalul lunii iunie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cu prilejul dezbaterii bugetului MADR pe anul viitor, în ședința Comisiilor reunite pentru agricultură, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni: „Pentru anul 2024, ceva ce nu s-a întâmplat niciodată, vom da un sprijin pe Ucraina de aproape 23 de lei pentru fiecare familie de albine”.

,,Ajutorul este binevenit pentru apicultori, care sunt afectați de concurența acerbă de pe piață reprezentată de mierea ucraineană, oferită la un preț mai mic. Astfel, demersurile producătorilor de miere, care au avut și un an slab în 2023 din punctul de vedere al producției, au avut succes. Să sperăm că situația se va îmbunătăți, pe parcursul anului viitor”, spunea ing. Cristina Cojocaru, vicepreședinte ACA, filiala Mureș și director la SC APICOLA SRL.

Menționăm că o Adresă a fost transmisă de Asociația Crescătorilor de Albine din România, încă din primăvara acestui an, și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană pentru importurile de cereale, dar și integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt și cerealele, pentru care s-a cerut stoparea/limitarea importurilor.

Conform președintelui ACA România, Ioan Fetea, țara noastră importă anual peste 4000 tone de miere din spațiul extracomunitar, în condițiile în care producția internă este greu de valorificat. În județul Mureș sunt înregistrați 980 de apicultori la Oficiul Județean pentru Zootehnie.

B.V.B.

Lasă un comentariu