Fără făină de insect în gogoși, colaci și minciunele!

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind utilizarea unor alimente pe bază de făină de insecte în prepararea și producerea produselor alimentare tradiționale, precum și etichetarea și comercializarea acestora pe teritoriul României.

Potrivit noului act normativ, se interzice utilizarea alimentelor pe bază de făină de insecte în prepararea și producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate, după ce Comisia Europeană a aprobat introducerea în piață a viermelui galben de făină, a larvelor de greier de casă și a unei specii de lăcustă, care vor putea fi consumate sub formă congelată, pastă, uscată, pudră, întreagă, pulbere parțial degresată.

Legea proaspăt promulgată prevede ca alimentele care conțin specii de insecte să fie etichetate suplimentar și afișate separat în standurile magazinelor, demilitate de standurile cu produsele alimentare ce nu conțin specii de insecte.

Indicarea informațiilor privind produsele care conțin specii de insecte trebuie să fie disponibilă și accesibilă direct la locul de desfacere sau comercializare a produsului. Aceste informații trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, ușor accesibil; ele nu pot fi șterse și nu trebuie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau meniu.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, iar nerespectarea prevederilor ei constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Măsuri similare au fost luate și în alte țări europene, precum Italia și Ungaria. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu