Schema de plafonare/compensare va costa anul viitor bugetul de stat doar trei miliarde lei, față de 9-10 miliarde lei anul acesta, a declarat, vineri seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) ne spune că schema de plafonare/compensare pentru lunile ianuarie până în decembrie 2024 va costa bugetul de stat doar trei miliarde lei, față de 9-10 miliarde anul acesta, față de 14 miliarde cu un an în urmă. Deci au scăzut prețurile”, a spus Burduja la Digi 24.
Ministrul a subliniat că, până în prezent, toată compensarea a costat circa 23 miliarde de lei, din bugetul național, dar a fost alimentată din Fondul de tranziție, taxa de solidaritate, taxa off shore și alte taxe și contribuții pe care companiile din energie le-au plătit.
“Totalitatea acestor sume, contribuția sectorului energetic la bugetul de stat din criza energetică a fost undeva la 42-44 miliarde și s-au plătit 23 de miliarde. Deci, în mod normal, schema ar trebui să se susțină”, a explicat Burduja.
Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor prevede bani pentru compensarea furnizorilor, ministrul a răspuns că prevede un miliard de lei.
“Da, un miliard de lei. Anul trecut pe vremea asta, Ministerul Energiei avea un buget pentru 2023 de undeva la 1,6 miliarde lei. Acum avem un buget de 4,4 miliarde lei, e adevărat că foarte multe sunt investiții, PNRR, dar bugetul s-a triplat. Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare/compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziție pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăși, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanțe, ele alimentează acest Fond de tranziție și se împart către Ministerul Energiei și Ministerul Muncii”, a punctat Sebastian Burduja. (Agerpres)