Beneficiile vaccinului împotriva rujeolei

Distribuie pe:

Rujeola (pojarul) este o infecție virală extrem de contagioasă, fiind cauzată de virusul rujeolic.

Virusul se răspândește cel mai frecvent de la persoana bolnavă prin: strănut, tuse, vorbire, cel mai adesea în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă nici un simptom.

Primele semne ale bolii apar de obicei între 8-12 zile de la expunerea la virus.

Boala debutează cu febră (38°C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut, senzația de gât uscat, tuse persistentă, creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetență (pierderea poftei de mâncare), uneori poate apare și o lăcrimare discretă.

Această simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul acestei faze apare pe mucoasa bucală o erupție sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri, denumită semnul Koplik.

Erupția dispare în aproximativ 18 ore și în locul ei apare erupția tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor pentru a se răspândi apoi pe întregul corp.

Este însoțită, de obicei, de febră până la 40°C sau mai mult, dar care scade în următoarele 2 zile. După aproximativ 5 zile, erupția dispare. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de apariția erupției cutanate tipice și încă 4 zile după aceea.

La primele simptome, părinții să apeleze de urgență la medic pentru prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care: penumonia, diareea, otita medie, encefalita și decesul.

Vaccinarea reduce riscul de infecție acționând împreună cu mecanismele de apărare ale organismului pentru a crea, fără riscuri, o imunitate împotriva bolii.

Vaccinarea este cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile, care trebuie efectuată conform Calendarului de Vaccinare prevăzut în Programul Național de Vaccinare. Se vaccinează copiii cu vârste între 9-11 luni; 1-4 ani nevaccinați și 5-14 ani nevaccinați, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 4128/2023. De obicei se folosește un vaccin triplu (vaccinul ROR - rujeolă, oreion, rubeolă) care conferă protecție pentru rujeolă, oreon (parotidită epidemică) și rubeolă.

Recomandăm tuturor părinților să se prezinte la medicul de familie pentru vaccinarea copiilor, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Direcția de Sănătate Publică Mureș

Lasă un comentariu