RETROSPECTIVĂ 2023  - Zece recorduri ale anului: migrații, căldură, maratoane

Distribuie pe:

114 milioane de strămutați

Conflictele armate din Ucraina, Sudan, Birmania, Republica Democrată Congo, criza umanitară din Afganistan, Somalia: niciodată cifrele persoanelor strămutate din lumea întreagă nu au fost atât de mari, cu 114 milioane de oameni aflați în această situație la sfârșitul lunii septembrie, potrivit celor mai recente date înregistrate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). De atunci, războiul dintre Israel și Hamas, declanșat după atacul terorist din 7 octombrie, a dus la alte 1,7 milioane de persoane strămutate în Fâșia Gaza, conform ONU.

Temperatură globală la apogeu

Temperatura medie la suprafața Terrei a atins recorduri în primele 10 luni ale anului, potrivit Observatorului european Copernicus: din ianuarie până în octombrie, temperatura a crescut în medie cu 1,43 grade Celsius în raport cu perioada 1850-1900. Astfel, 2023 ar trebui să fie anul cel mai călduros înregistrat vreodată prin prisma temperaturii medii anuale.

India, cea mai populată țară din lume

India a detronat China și a devenit țara cu cea mai mare populație din lume, cu peste 1,425 miliarde de locuitori, conform ONU. Populația Chinei a atins un vârf de 1,426 de miliarde în 2022 și a început să scadă de atunci, în timp ce populația indiană continuă să crească, potrivit Departamentului pentru afaceri economice și sociale din cadrul ONU.

Ratele dobânzilor europene au atins cote maxime

Pentru a limita inflația, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat ratele cheie de zece ori la rând, ducându-și dobânda principală la un maxim istoric de 4% în acest an, ceea ce a afectat puternic consumul, investițiile, piața imobiliară și, în cele din urmă, creșterea economică în zona euro.

Setea de aur negru” nu scade

Cererea de petrol ar trebui să atingă noi recorduri în 2023, apoi și în 2024, cu 102 sau 103 milioane de barili pe zi, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (AIE). Setea de combustibili fosili rămâne prea mare pentru ca omenirea să poată să respecte obiectivele sale climatice, în pofida unei creșteri în avans, considerată “fenomenală”, a energiilor curate, a avertizat AIE.

Amendă consistentă pentru Facebook

Compania-mană a rețelei de socializare Facebook, grupul american Meta, a primit, în luna mai, o amendă record de 1,2 miliarde de euro din partea agenției de reglementare din Irlanda, care acționează în numele UE, pentru că a încălcat regulamentele europene privind protecția datelor personale, faimosul GDPR, care, intrat în vigoare în 2018, a devenit o referință mondială în acest domeniu.

Dublu record la maraton

Recordul mondial la maraton a fost pulverizat de două ori în acest an: la bărbați de un kenyan de 24 de ani, aproape necunoscut, Kelvin Kiptum (2h00:35), iar la femei de o etiopiancă de 27 de ani, practic novice, Tigst Assefa (2h11:53).

Tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam

Tenismenul sârb Novav Djokovic a devenit în 2023 jucătorul cu cele mai multe titluri de Grand Slam (GS) din toate timpurile, câștigând în iunie cel de-al 23-lea titlu de GS la Roland Garros și, apoi, în septembrie, pe cel de-al 24-lea la US Open. El a egalat-o astfel pe legendara jucătoare australiană Margaret Court, care a câștigat tot 24 de titluri de Grand Slam între anii '60 și '70.

Freddie încă în top

Vânzarea la licitație a 1.400 de obiecte care i-au aparținut legendarului cântăreț al trupei Queen, Freddie Mercury, a obținut în septembrie încasări de 40 de milioane de lire sterline (46,5 milioane de euro), un record pentru acest tip de colecție. Pianul la care starul rock a compus toate piesele sale de succes, inclusiv celebrul cântec “Bohemian Rhapsody”, a fost vândut cu 2 milioane de euro.

Cel mai bătrân câine din lume

Desemnat în februarie de Guinness World Records drept cel mai bătrân câine de lume, Bobi a murit în cele din urmă la vârsta de 31 de ani, în octombrie, după ce a dus o viață liniștită într-un mic sat din centrul Portugaliei. Acel exemplar de Rafeiro, o rasă canină a cărei speranță de viață obișnuită nu depășește 14 ani, trăia înconjurat de pisici. Poate că acesta a fost secretul longevității sale. (Agerpres)

Lasă un comentariu