22 decembrie, cea mai scurtă zi din anul 2023

Distribuie pe:

Ziua de 22 decembrie, la ora 5.27, este momentul solstițiului de iarnă din acest an, când se înregistrează cea mai scurtă zi (8 ore și 50 minute), iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. Solstițiul de iarnă marchează începutul unui nou ciclu de anotimpuri, deoarece lumina zilei începe să crească treptat cu două, trei minute în fiecare zi, până la solstițiul de vară din 2024, care va avea loc pe data de 21 iunie (cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte).

Tradiții și obiceiuri

Primele mențiuni ale solstițiului de iarnă se păstrează din Mesopotamia și au o vechime de peste 2.500 de ani. La vremea respectivă, se țineau festivități închinate zeului Marduk, un zeu al Soarelui, pe care oamenii îl celebrau timp de 12 zile cu ritualuri, sacrificii, petreceri și mese întinse. Solstițiul era văzut drept o luptă între lumină și întuneric, între bine și rău, iar oamenii se rugau la zeități să readucă lumina și să înceapă un nou ciclu agrar.

Pe meleagurile noastre, solstițiul de iarnă era întâmpinat cu sacrificii ritualice și petreceri. Străbunii aveau drept obicei să taie porcii sau alte animale din gospodărie în pragul iernii, de Ignat, care se ținea pe data de 20 decembrie.

Deși animalele erau sacrificate din considerente economice, deoarece oamenii nu mai aveau hrană proaspătă pentru ele peste iarnă, ritualul era legat și de superstiții și obiceiuri străvechi. Porcul era considerat un simbol al zeilor întunericului, iar acesta trebuia sacrificat când se apropia solstițiul de iarnă, astfel încât lumina soarelui să câștige teren în fața nopții.

Mulți români respectă și în prezent tradiția de a sacrifica porcul de Ignat. Gospodinele pregătesc pomana porcului pentru cei ai casei și se dau de pomană pachete cu alimente persoanelor nevoiașe.

Tot în ziua solstițiului, dar și în noaptea care o precede se spune că trebuie să fim cât mai îngăduitori și generoși, să nu ne certăm cu nimeni, pentru că altfel întunericul ne stăpânește sufletul și vom avea parte numai de rele.

Imediat după solstițiul de iarnă, urătorii trebuie să umble pe la casele oamenilor cu Capra și cu Țurca sau să danseze alături de călușari, dansuri ritualice care au rădăcini legate de cultul soarelui.

Aceste tradiții de iarnă sunt menite să ne aducă mai mult noroc și belșug în anul care vine, să alunge relele din anul care se încheie și să ne apere de duhurile întunericului. Se mai crede că, în seara solstițiului, trebuie să aprinzi focul în sobă sau să ai casa luminată și să petreci în compania unor persoane apropiate.

Unele superstiții spun că nu este bine să umbli pe străzile întunecate de unul singur în noaptea care precede solstițiul, pentru că te poți întâlni cu duhuri rele și cu demonii nopții.

Dacă ninge în perioada solstițiului de iarnă, se spune că va fi un an bogat în roade, iar dacă bate vântul și este frig uscat, va veni o vară secetoasă. (L.P.) (Sursa foto: pixabay.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu