7 DIN 10 ROMÂNI CRED CĂ AR TREBUI SĂ AVEM O ARMATĂ MAI MARE. 30% SPUN CĂ NATO NU VA RĂMÂNE PRINCIPALA GARANȚIE DE SECURITATE A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Peste 70% dintre români cred că Armata noastră ar trebui să se mărească în viitor.

Iar mai mult de 83% spun că, în viitoarele decenii, România trebuie să urmeze direcția Vest-UE, SUA, NATO - din punctul de vedere al alianțelor politice și militare.

Sunt concluzii ale unui sondaj de opinie realizat în cadrul unei cercetări sociologice ample “Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României”, citat de News.ro.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group, în perioada 23 mai - 14 iunie 2022, pe un eșantion de 1.500 de persoane.

Armata Română ar trebui să devină mai mare

* În ceea ce privește Armata Română:

* 70,9% dintre români cred că în viitor ar trebui să se mărească

* 23,2% sunt de părerea că ar trebui să rămână la fel ca acum

* 3,5% spun că ar să se micșoreze

* 2,4% din totalul celor chestionați nu au răspuns la această întrebare.

“Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească, mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est și persoanele cu venituri foarte scăzute. Gulerele albe, persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Centru împărtășesc în proporții semnificativ mai ridicate decât restul populației părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum”, transmit realizatorii sondajului.

NATO rămâne pălăria de siguranță

Majoritatea consideră că și în viitorul îndepărtat, NATO va rămâne principala garanție de securitate pentru România și susține o consolidare a Armatei României.

În opinia a 83,5% dintre români, Vest (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare.

8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China).

Ponderea non-răspunsurilor este de 8,5%.

Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat:

* 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României

* 29% sunt de părerea contrarie

* 5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund

Cercetarea sociologică arată că tinerii până în 30 de ani și persoanele cu venituri foarte ridicate sunt de părere că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României în procente mai ridicate decât restul populației.

Lasă un comentariu