Prin Legea nr.296/2023 (așa-zisa lege a austerității bugetare) și alte acte normative, de la 1 ianuarie 2024, au fost majorate mai multe taxe și impozite, printre care cele pe proprietate, care îi va afecta pe toți românii, TVA (taxa pe valoarea adăugată) aplicată persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor mici și mijlocii, marileor companii și băncilor.
Taxele și impozitele locale
Românii vor plăti mai mult cu 13,8% (valoarea inflației) pentru mașini și proprietățile imobiliare pe care le dețin. Pentru taxele și impozitele locale, legea prevede o indexare anuală în raport cu rata inflației aferentă anului fiscal anterior, iar în 2022, anul luat în calcul, rata inflației a avut o valoare de 13,8%, conform comunicatului Institutului Național de Statistică.
Astfel, se vor majora cu acest procent impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice și amenzi privind declarațiile fiscale.
Totuși, rămâne valabilă bonificația de 10% acordată persoanelor care își plătesc integral taxele și impozitele locale până la 31 martie.
Impozite speciale pentru proprietăți și mașini de lux
Începând cu 1 ianuarie 2024, intră în vigoare impozitul special pentru clădiri și vehicule scumpe, care va fi plătit de persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei. Pentru acestea se va aplica o cotă de 0,3% pe diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2.500.000 lei și se declară și se plătește până la data de 30 aprilie.
Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei vor plăti taxe și impozite speciale. Este vorba despre o cotă de 0,3% ce se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei. Se declară și se plătește până la data de 31 decembrie 2024 pentru anul 2024.
Impozitele pe cifra de afaceri
Microîntreprinderile plătesc, de la 1 ianuarie 2024, impozit de 1% pe cifra de afaceri la venituri de până la 60.000 euro pe an. Cota de impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc această sumă.
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri vor fi scăzute investițiile și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Impozitul datorat pe profit va fi de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.
Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.
Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
Angajații din IT vor fi scutiți de impozit doar pentru venituri sub 10.000 lei, iar lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.
Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar vor fi purtătoare de contribuții la asigurări de sănătate de 10%. Acestea se vor acorda doar persoanelor ale căror venituri nete sunt mai mici de 8.000 lei.
Veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 70%.
Creșteri ale TVA
Începând cu anul 2024 va crește TVA de la 9 la 19% pentru bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs), excepție făcând cozonacul și biscuiții.
Cota de TVA va crește de la 5% la 9% pentru alimente de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco și tradiționale, dar și pentru locuințe a căror valoare depășește suma de 600.000 lei (exclusiv TVA), pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, precum și pentru accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și recreative (codurile CAEN 9321 și 9329), târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.
TVA se majorează de la 5 la 19% pentru dreptul de utilizare a facilităților sportive încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313, pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement, pentru transportul de persoane pe instalațiile de transport pe cablu (telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi) în scop turistic sau de agrement, pentru transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement și pentru transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.
TVA eliminată pentru anumite servicii spitalicești
Începând cu 1 ianuarie 2024, se elimină scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabilă pentru anumite operațiuni efectuate către unități spitalicești de stat.
Este vorba despre serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat, livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive, și altele asemenea, adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri.
Accizele pentru carburanți cresc în trei trepte
Carburanții se vor scumpi, odată cu creșterea accizelor, în trei etape. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare prima creștere a accizei la carburanți, iar românii vor plăti în plus la pompă 6 bani pe litru la benzină și motorină. Modificarea accizei se va face încă de două ori, de la 1 aprilie și de la 1 iulie.
Accizele la carburanți se actualizează la începutul fiecărui an în funcție de rata inflației, de către Guvern. Valoare luată în calcul la creșterea accizelor a fost rata anuală a inflației în septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, respectiv 8,8%.
Valoarea punctului de amendă
Potrivit OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, începând cu acest an, valoarea punctului de amendă va crește la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere.
Până la sfârșitul anului 2023, Codul Rutier prevedea, că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta fiind înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
Există cinci clase de amendă, primele patru aplicându-se persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, începând cu anul 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 16.500 de lei.
Firmele nu vor mai putea plăti doar 50% din amenzi
Legea nr.296/2023 a eliminat și posibilitatea ca firmele să plătească jumătate din cuantumul amenzilor contravenționale dacă realizează plata în în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Prevederea a intrat în vigoare încă de la data 11 noiembrie 2023.
Impozitul pe chirii
Românii care obțin venituri din închirierea unei locuințe vor beneficia de o scădere a impozitului, prin deducerea forfetară a cheltuielilor. Aceasta deducere de cheltuieli este de 20% pentru veniturile de după 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că, în anul 2025, în loc de 10% impozit pe venitul din chirie vor plăti 8%: “Venitul net anual din cedarea folosinței bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut”.
În schimb, proprietarii (persoane fizice) nu își vor mai putea deduce suplimentar eventuale cheltuieli pe baza registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
În 2024, când se plătește impozitul pe chiriile încasate în 2023, impozitul pe venit este 10%, fără să se poată aplica deducerea forfetară, dar se pot deduce cheltuielile (reale) pe baza datelor din contabilitate. Rămâne în vigoare contribuția la sănătate (CASS) pentru venitul din chirii când se atinge pragul de 6 salarii minime brute pe țară.
Pentru veniturile încasate în anul 2023, plafoanele se calculează la salariul minim brut de 3000 de lei, însă la plafoanele pentru veniturile din anul 2024, salariul minim luat în considerare este cel de 3.300 de lei.
În cazul proprietarilor-persoane fizice care închiriază un imobil către o firmă, acea firmă chiriașă este cea care va declara și plăti impozitul pe venit.
Munca de la distanță
De la 1 ianuarie 2024, a dispărut facilitatea pentru telemuncă. Astfel, acele sume pe care angajatorul le acorda angajaților care lucrau de acasă, în limita a 400 de lei pe lună, nu vor mai fi scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
Abonamente la sală pentru anagajați
Valoarea pentru care se acordă facilități fiscale la abonamentele la sală oferite de firme angajaților s-a redus de la 400 de euro la 100 de euro pe an:
“În cazul contribuabililor care determină venitul net anual în sistem real, sunt deductibile sumele reprezentând contravaloarea abonamentelor, plătite în scopul personal al contribuabilului, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană, oferite de furnizori care acționează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ și servicii medicale”.
Pentru acest beneficiu extra-salarial angajații sunt scutiți de impozit pe venit și contribuții sociale. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: pixabay.com)