Biologul, sufletul și... oul

Distribuie pe:

• “Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a mărturisit, după ce a ieșit din închisoare, unde a fost condamnat nemeritat: Care este adevărul? Adevărul absolut este doar al lui Dumnezeu. Omul poate să aibă adevăr parțial, poate să aibă bucățele dintr-un puzzle și nu poate să vadă imaginea completă. Nu îmi trebuie o confirmare din partea cuiva ca să cred că am triumfat. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că cea mai mare suferință a mea a fost despărțirea de familie, dar am învins. Sunt de părere că nu trebuie să răspunzi la rău cu rău. Dezastrul cel mare a fost emoțional, dar au existat și probleme din punct de vedere financiar. Cărțile și învățăturile mele se pare că au avut succes. Dacă măcar unui singur om i-a folosit ce am scris sau spus, sunt mulțumit. Așa mi-am făcut o parte din misiunea mea pe pământ”.

Gheorghe Mencinicopschi (1949-2022), biolog, biochimist, cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare. A fost o personalitate activă din domeniul alimentației. Deține peste 20 de brevete de invenție și este doctor în Biologie.

***

• “Sufletul e duh, e spirit imaterial, care nu poate fi împărțit, nici nimicit; el este înzestrat cu funcțiuni și puteri nemateriale, independente de trup, cu rațiune, voință și sentiment, care se folosesc de trup ca de un instrument, în felul cum un artist se folosește de vioară ca să cânte melodiile care-i plac. Sufletul nu poate fi văzut, întocmai cum nu putem vedea pe un disc înregistrat sau pe o bandă de magnetofon, o melodie sau o vorbire. Așa e sufletul unit cu trupul. Însăși natura sufletului ne arată că este muritor. Așa după cum instinctul spune păsărilor că vine iarna sau vara, după cum le călăuzește, fără greș, spre ținte necunoscute - știm cu toții cum păsările vin înapoi, la cuiburile lor, se face cald - cu atât mai mult omul, sufletul este înzestrat cu acest instinct”. (Pâine și apă pentru suflet).

Visarion Iugulescu (1922-2008), monah ortodox român, scriitor și gânditor, considerat de creștinii ortodocși români ca fiind unul din cei mai mari misionari din perioada comunistă, atrăgând un mare număr de tineri. El s-a înscris și în Oastea Domnului - organizație creștină a intelectualilor din vremea comunismului, cu scop religios. Făcea multe acte caritabile: vizite la spitale, azile, orfelinate, ajutorarea celor săraci, boteza pe toți cei care nu erau botezați, răspundea prezent acolo unde preoții îl solicitau.

***

• “Sufletul - scânteie dumnezeiască, din trupul omenesc, este asemenea unui puișor ascuns în coaja unui ou. Dacă printr-un mijloc oarecare, puișorul dinlăuntru ar afla că dincolo de coaja lui se întinde o lume nesfârșită cu flori, lumină, ape, munți, oameni, animale, nu va crede cu siguranță. Dacă-i spui că peste un timp va vedea cu ochii lui toate aceste frumuseți, nu va crede. Tot astfel oamenii de toate credințele, printre care și creștinii, nu cred în existența sufletului și a vieții viitoare. Și noi, oamenii, suntem închiși în coaja lutului din care am fost făcuți și nu putem să vedem raiul și iadul. Dar... într-o zi, coaja lutului de pe noi se va sparge și vom vedea frumusețea Creatorului divin. Omul este o făptură mărginită; pentru a înțelege tainele lumii, trebuie să aibă credință în Dumnezeu. Prin credință și fapte bune, totul este posibil, chiar și mântuirea după gândirea sobornicească a Sfântului Iacob”.

P.S. Psalmul 107, vers. 13-14: “Dă-ne nouă, Doamne, ajutor, ca să ieșim din necaz, că deșartă este izbăvirea cea de la oameni. Cu Dumnezeu vom birui, și El va nimici pe vrăjmașii noștri”.

Cu dragoste creștinească

părintele ILIE

Lasă un comentariu