SĂPTĂMÂNA SFÂNTĂ ÎN ANOTIMPUL IERNII

Distribuie pe:

A început odată cu Marea Sărbătoare a Luminii și Bucurii la Nașterea Domnului nostru IISUS HRISTOS, cunoscut în toată lumea creștină, care se desfășoară în fiecare an după un ritual bine cunoscut.

Ca în toate bisericile care s-au pregătit să-l primească pe Iisus Pruncul, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, strada Armoniei, prin preotul său protopop Ioan Fărcaș, care a împlinit un sfert de veac de slujire liturgică, s-a pregătit pentru acest eveniment, iar enoriașii au răspuns cu multă iubire, prin prezența lor într-un spațiu neîncăpător. Nu au lipsit nici podoabele specifice sărbătorii, bradul imens, împodobit, și ieslea realizată cu personajele de acum două milenii. Slujba Sfintei Liturghii s-a desfășurat într-o atmosferă pioasă, sobră, plină de emoție și ascultare. Preotul protopop a fost însoțit, ca de obicei, de fiul său, Paul Fărcaș - masterand la Roma. De asemenea corul bisericii pe patru voci, cu minunatele sale colinzi specifice. Predica preotului plină de înțelepciune și sfaturi duhovnicești ne-a emoționat mai mult decât în alte zile. La finalul slujbei au fost prezenți un grup de peste 30 copiii, care au cântat colinde și au recitat fragmente de poezii, pregătiți cu mare efort de aceeași profesoară, Ana Maria Pol.

Cea de a doua zi a Crăciunului a parcurs același ritual, dar cu un eveniment dublat prin desfășurarea celei de-a doua Liturghii într-un alt spațiu religios, Biserica “Buna Vestire” din Piața Bernady Gyorgy,, al cărei paroh este preotul Dan Fodor. Acest lucru se datorează prezenței mult așteptate a Preasfinția Sa (PS) Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care a venit în vizită. Însoțit de un sobor de șapte preoți, ajutat de părintele protopop Ioan Fărcaș și de preotul paroh Dan Fodor, au parcurs Sfânta Liturghie într-o atmosferă specială, menită să influențeze sufletele sensibile și iubitoare de Hristos. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți enoriașii veniți să-l întâmpine PS. Cristian, între care prezența a peste 30copiii cu vârste foarte mici,care au cântat colinde și au recitat frag-mente din texte specifice, preamărind Nașterea Mântuitorului, împreună cu corul bisericii. Prezența episcopului PS Cristian, caldă, binevoitoare și jovială a avut un mare impact și influență asupra celor prezenți, datorită predicii pline de învățăminte și sfaturi liturgice. A subliniat importanța prezenței multor părinți la SF. Liturghie, însoțiți de copii, care vor învăța, de mici, să se roage, auzind cuvântul Domnului.

În ziua de Anul Nou, Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, sărbătoritul zilei, s-a desfășurat în incinta Bisericii Adormirea Maicii Domnului, cu mulți credincioși, părintele protopop Ioan Fărcaș a fost însoțit de fiul său Paul și binecunoscutul cor, interpretând cântece specifice acestei zile. Fiind un început de An Nou, fiecare creștin ar trebui să se gândească la toate proiectele viitoare, spirituale și sociale, spre binele vieții lor și în folosul societății. Predica preotului Fărcaș a fost deosebit de emoționantă și inspirată, întreaga comunitate ascultând cuvintele înțelepte și binecuvântare pentru noul an 2024, într-o tăcere profundă. În această zi a Sf. Vasile cel Mare, s-au împlinit cele 8 zile de la naștere, având loc ritualul Tăierii Împrejur, după datină, a Pruncului Iisus. Iar șirul zilelor Sfinte ale iernii continuă până la Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, zi cunoscută ca sărbătoarea Bobotezei. Astfel se încheie ciclul Sfintelor sărbători de iarnă cu speranța unui an mai bun pentru întreaga planetă și omenire. La mulți ani! Dumnezeu să ne ajute!

Rodica Olteanu

Lasă un comentariu