Împrumut de 100 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor judiciare

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în valoare de 100 de milioane de euro împrumut și 34 de milioane de euro contribuția României.

Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului semnat la București, la 17 iulie 2023.

Împrumutul de 100 milioane de euro reprezintă o continuare a proiectului “Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare “Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementare.

Surse din cadrul Ministerului Justiției precizează că din suma împrumutată se vor finanța: proiectarea completă a Cartierului pentru justiție și obținerea autorizației de construire; construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanțe în afara Bucureștiului; refacerea infrastructurii de rețele necesare digitalizării, pentru aproximativ 130 de instanțe; elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar; digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului București și dezvoltarea și implementarea unui cadru normativ nou și extins pentru furnizarea de asistență juridică. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu