Alimente medicament - Merișorul

Distribuie pe:

Merișoarele sau afinele roșii (americane) sunt fructe originare din Statele Unite ale Americii și Canada. Pe parcursul timpului au fost folosite ca ingredient culinar și ca medicament de către pieile roșii, iar în cultura americană au devenit cunoscute în perioada Războiului de Independență.

Principalii constituenți

Merișoarele sunt foarte bogate în antioxidanți: vitamina C, flavonoide (printre care proautocianidine) și resveratrol (un polifenol existent și în struguri).

Avantaje pentru sănătate

Cancer: Studii multiple au arătat că flavonoidele, printre care autocianinele, flavonolii și proautocianidinele, care se găsesc în stare naturală în merișoare, pot fi eficiente în lupta împotriva leucemiei, cancerului mamar, pulmonar, de colon și alte tipuri de cancer.

Boli de inimă: S-a demonstrat că flavonoidele și compușii fenolici din merișoare reduc nivelul colesterolului negativ (LDL), un factor de risc pentru arteroscleroză, în timp ce nivelul colesterolului pozitiv (HDL) este crescut.

Digestie sănătoasă: Studiile au evidențiat faptul că sucul de merișoare inhibă o baterie asociată cu ulcerul peptic H. pylori. Proprietățile merișoarelor s-au dovedit de ajutor în tratarea diareei.

O vedere bună: Atocianina (un flovonoid), pigment roșu care se găsește în merișoare și în afine, contribuie la formarea pigmentului retinian implicat în vederea pe timp de noapte.

Bolile sistemului urinar: Merișoarele sunt indicate în tulburările urinare, deoarece împiedică bacteriile să adere la pereții căilor urinare.

Beneficii nutriționale: Merișoarele pot fi utilizate în salate, pe cereale, putând fi incluse în aproape orice garnitură (cum ar fi pilaful de merișoare), aducând un gust încântător cu acela al tartelor dulci.

Secrete în folosirea merișoarelor: Cumpărați merișoare ambalate în pungi de plastic. Căutați fructe cărnoase, tari și strălucitoare. Merișoarele se păstrează în sertarul frigiderului, în punga originală sau în congelator, cel mult șase luni.

Lasă un comentariu