Curiozități din viața personalităților

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) - Personalitate complexă a culturii române, această scriitoare și pianistă i-a vrăjit pe Ion Luca Caragiale și Nae Ionescu, s-a împrietenit cu Brâncuși și a concertat cu George Enescu (Cella). 2) Artistă americană de origine japoneză, care i-a trimis Președintelui american Donald Trump un mesaj suprarealist, ce constă într-un țipăt primitiv (Yoko) - Creatorul celebrului personaj Comisarul Maigret, acest scriitor belgian și-a pus toate manuscrisele trimise spre publicare doar în plicuri de culoare galbenă (Georges). 3) Scriitorul american autor al romanului “Love Story”, participant la curse de Maraton (Erich) - Muzician american, fost membru al trupei “Anthrax”, care s-a remarcat și ca jucător profesionist de Poker (Scott). 4) Toma Simionov - Poet și aforist polonez, evadat din Lagărul de muncă Tarnopol, Ucraina, în 1943, după ce fusese condamnat la moarte (Stanislaw Jerzy) - Veron Ene. 5) Măsura lui Cuza - Diminutiv de la William - Poet francez, căruia cantautorul Georges Brassens i-a pus pe note și interpretat poemul “Les Passantes”, dar nu a mai apucat să se întâlnească cu acesta (Antoine). 6) Nume de familie românesc rar - Cântăreț de muzică ușoară italian care, la Festivalul de la San Remo, suferind de laringită, a fost eliminat pentru că a folosit Playback la interpretarea melodiei “Una lacrima sul viso”, ulterior un hit mondial (Bobby). 7) Sculptor constănțean laureat al Marelui Premiu Internațional de la Paris, cel care a sculptat toată viața numai cu mâna dreaptă, stânga fiindu-i amputată în urma unei răni din Războiul din 1917 (Ion) - “European Thriatlon Union” (acronim). 8) Vlad Georgescu - “Protocol Data Unit” (acronim). 9) Scriitor român (Florin) - Actor din țara noastră repartizat, la încorporarea în armată, la Vopsitoria unității militare întrucât era absolvent de “Arte Plastice” (Dan). 10) Filozof german, conviv apreciat și mare amator de vinuri bune, care nu a fost căsătorit și nu a părăsit țara natală niciodată (Immanuel) - Dovedind o preferință evidentă pentru infidelitate, acest mare actor american a avut parte de trei mariaje înainte de a-și găsi sufletul pereche, actrița Lauren Bacall (Humphrey). 11) Mare muzician și compozitor german care compunea chiar și când mergea la plimbare și când făcea baie (Ludwig van)

VERTICAL: 1) Titan al literaturii ruse condamnat la 4 ani de muncă silnică în Siberia, perioadă pe care o va descrie în cartea “Amintiri din casa morților” (Feodor Mihailovici). 2) Geniul român care a făcut istorie în lumea muzicii și care s-a căsătorit cu Maria Tescaru Rosetti, după ce aceasta s-a desfigurat cu acid. Acesteia i-a dedicat opera “Oedip” (George) - Controversată cântăreață de muzică ușoară autohtonă, pe numele ei adevărat Loredana Georgia Berna, retrasă subit din muzică. 3) Logaritm (presc.) - Codul Aeroportului Internai Arso, Indonezia - “Colegiul Național Bănățean” (acronim). 4) Cel mai bun în domeniu - Scriitor și scenarist american, cel care nu scria niciodată în ziua de Vineri și nici în camera de hotel dacă aceasta avea numărul 13 sau dacă scrumiera avea mai mult de trei mucuri de țigări (Truman) - “Vienna Symphonic Library” (acronim). 5) “Vienna Symphonic Library” (acronim) - Poetul și dramaturgul irlandez care a scos la plimbare un homar în lesă pe malul Tamisei (Oscar). 6) Radu Iile - “Cimitirul vieții”, într-o poezie din lirica lui George Bacovia - Barbu Tudor. 7) Filozof și scriitor elvețian a cărui corespondență cu muza Egerie a fost descoperită și publicată în anul 2004 (Henri Frédéric) - Prenume chinezesc. 8) “New English Art Club” (acronim) - Mare romancier și poet francez care, atunci când scria, își scotea hainele și le închidea într-un dulap, pentru a evita deconcentrarea (Victor). 9) “Cable News Network” (siglă) - Acest scriitor și poet american a dus o viață de boem dar a sfârșit în mizerie, opium și alcoolism (Edgar Allan) - Cântăreț născut în fosta Uniune Sovietică. 10) Emil Olaru - Scriitor, istoric și filozof francez, pe numele său adevărat Francois Marie Arouet, despre care se spune că bea până la 40 de cafele pe zi. 11) Poetă și militantă americană, autoarea cărții “Știu de ce pasărea cântă în colivie”, cea căreia îi plăcea să scrie în liniștea unei camere de hotel (Maya) - “Christian Television Network” (acronim).

Dicționar: WIL, IURCIC, SICOE, GIA, ARJ, POH, RAV.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Povestea porcului”, apărut în 16 decembrie 2023: CREANGA, ION, HOGEA, CHINA, USA, MIHU, IP, RS, GOR, GINO, C, SOLOMON, L, HOAD, DI, DEE, IGNAT, CHICO, LR, CAS, AA, N, LATIN, AV, M, DE, SORESCU, NAVRATILOVA.

Lasă un comentariu