Părinții care își retrag copiii de la școală riscă amenzi usturătoare

Distribuie pe:

Într-un document datat 3 ianuarie 2023, remis inspectoratelor școlare județene, Ministerul Educației solicită identificarea cazurilor de retragere în mod deliberat a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și sesizarea organelor de cercetare dacă procedează în acest mod.

Documentul a fost emis “având în vedere informațiile potrivit cărora în România există familii care își retrag deliberat copiii de la cursurile învățământului obligatoriu (preșcolar, primar, gimnazial și liceal), privându-i astfel de dreptul fundamental la învățătură prevăzut de Constituția României.

În adresă se precizează că Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar stipulează formele de învățământ și unitățile înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar, iar “orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învățământului obligatoriu este în afara Legii”. Cu alte cuvinte, forma de învățământ “home schooling” (“școala acasă”) nu este recunoscută în România.

Potrivit normelor în vigoare, părintele sau persoana care are în grijă un minor și care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile învățământului obligatoriu poate fi pedepsită cu amendă contravențională (de la 1.000 la 5.000 de lei), iar dacă fapta constituie infracțiune - cu amendă penală sau închisoare de la trei luni la un an; fapta rămâne nepedepsită dacă situația este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.

Potrivit documentului, inspectorii școlari vor sesiza organele de cercetare pentru luarea măsurilor de intrare în legalitate și, obligatoriu, vor informa conducerea Ministerului Educației cu privire la existența unor asemenea situații.

Măsura survine după ce presa a făcut public cazul a doi părinți din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-și educe acasă toți cei patru copii; cei doi au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei. Cei doi și-au justificat fapta prin aceea că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, cu orele online pe care copiii le făceau în perioada de pandemie și cu faptul că prezența la școală a copiilor era condiționată de purtarea măștilor. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu