Mituri despre sănătate pe timp de iarnă

Distribuie pe:

Frigul te poate îmbolnăvi

Pe măsură ce temperaturile scad, “înfofolitul” ne face să ne simțim confortabil, dar nu ne protejează împotriva virusurilor și germenilor patogeni care provoacă boli precum răceala obișnuită.

De fapt, mulți experți sunt de părere că unii oameni se îmbolnăvesc pe vreme rece deoarece temperaturile scăzute îi fac să stea în casă, la căldură, unde microbii zburdă în voie.

Un aspect interesant: deși frigul în sine nu te poate îmbolnăvi, în schimb, fluctuațiile de temperatură pot înrăutăți unele condiții de sănătate. Cercetările au arătat că trecerile rapide de la o vreme mai caldă la una mai rece pot declanșa migrene, pot exacerba simptomele de astm și pot agrava apneea în somn sau artrita.

Exercițiile în aer liber pot fi periculoase

Cu excepția cazului în care avem probleme grave de sănătate, nu există niciun motiv să lăsăm ca o zi friguroasă să ne compromită activitatea fizică. Dar, spun cercetătorii, este o idee bună să facem câteva exerciții de încălzire înainte de a ieși din casă și să ne îmbrăcăm corespunzător.

Acest lucru duce la un alt mit, potrivit căruia căldura corporală se pierde, în principal, prin cap. În realitate, la fel ca orice altă parte a corpului, capul ne face să simțim mai intens frigul, dacă nu este acoperit, așa cum s-ar întâmpla și cu restul corpului, dacă ar fi expus la frig, fără a fi protejat de haine suficient de călduroase.

Vaccinarea antigripală poate provoca gripă

Răspuns rapid: nu este adevărat. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), vaccinurile împotriva gripei sunt făcute fie cu o formă inactivă a virusului, fie fără virus gripal. Ambele vaccinuri pot provoca efecte secundare minore care pot fi confundate cu gripa, dar, în niciun caz boala în sine.

Crema de protecție solară nu este necesară pe timp de iarnă

Fals. Poate că cerul e înnorat, dar soarele este, totuși, prezent. Până la 80% din razele soarelui pot răzbate prin nori. În plus, razele ultraviolete sunt prezente și pe timpul iernii, posibil dăunând straturilor exterioare ale pielii și crescând riscul de cancer. Zăpada, la rândul ei, reflectă și intensifică lumina soarelui - motive în plus pentru a aplica o cremă cu cel puțin 30 grad de protecție.

Până la primăvară, adio alergii!

Fals. Zgârieturi în gât, nas care curge, ochi înlăcrimați? Poate că nu este vorba de o răceală, ci de o alergie de iarnă. Petrecerea mai mult timp în interior, la căldură, înseamnă mai multă expunere la alergeni, precum particulele de praf din aer, părul de animale și mucegaiul.

În timpul iernii, este posibil ca persoanele cu alergii să se confrunte cu probleme ale sinusurilor. În rest, multe simptome sunt aceleași ca și ale altor alergii sezoniere. La fel sunt și modalitățile de a le preveni sau de a le trata: administrarea de medicamente antialergice, utilizarea unui umidificator și menținerea gospodăriei cât mai ferită de praf. (sursa - horizonhealthnews.com/cold-weather-makes-you-sick-and-other-health-myths/)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu