IANUARIE USCAT

Distribuie pe:

Fără nicio legătură cu temperaturile sau cu cantitățile de precipitații căzute, ianuarie uscat se referă la cantitatea de alcool băută de-a lungul acestei luni, mai exact la eliminarea ei pe durata lunii ianuarie.

Lansată în urmă cu un deceniu ca o inițiativă de sănătate publică, de către un ONG din Marea Britanie, “Dry January” a devenit un adevărat fenomen social, cu milioane de participanți din întreaga lume, potrivit Jurnal.ro

Uite așa, se rezolvă 3 probleme care pot apărea după excesele sărbătorilor de iarnă și nu numai. Dacă vrei să slăbești, să ai un somn mai bun și să te simți plin de energie, renunță la alcool.

Alcoolul consumat în cantități mici, ocazional poate fi și este asociat ca aducând beneficii pentru sănătate pentru unele persoane, în schimb o cantitate mai mare, pe termen lung, poate aduce serioase probleme de sănătate - fizice și mentale. Apariția leziunilor cardiace, hepatice, creșterea riscului de cancer, slăbirea sistemului imunitar, tulburările de dispoziție și problemele de memorie sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot apărea în cazul consumului de alcool pe termen lung și în cantități mari.

Luna ianuarie este considerată luna perfectă pentru acceptarea acestei provocări lansată cu un deceniu în urmă, prin care băuturile alcoolice sunt eliminate timp de 31 de zile.

Știm cu toții cât este de nesănătos este consumul excesiv de alcool, însă, riscurile sunt mai mari în cazul femeilor. Corpul unei femei absoarbe, în general, mai mult alcool și are nevoie de o perioadă de timp mult mai mare ca să-l elimine.

Astfel, femeile care beau sunt mai vulnerabile la leziuni ale creierului și inimii decât bărbații, potrivit studiilor științifice menționate de specialiștii Universității californiene Davis. De asemenea, alcoolul crește riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului, ficatului, colonului și sânului în rândul femeilor, iar riscul lor de ciroză și alte boli hepatice legate de alcool este mai mare decât în cazul bărbaților. Totodată, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o dependență de alcool decât bărbații

Există avantaje mari și imediate în cazul unei luni de abstinență, chiar și pentru consumatorii de cursă lungă:

* pierdere în greutate;

* un somn mai bun;

* starea de spirit îmbunătățită și nivel crescut de energie;

* scăderea unor factori de risc legați de cancer, a rezistenței la insulină și a tensiunii arteriale;

* mai multă activitate fizică (datorită energiei crescute);

* dietă mai bună (mai puține calorii goale);

* reducerea grăsimilor hepatice și a zahărului din sânge.

Foarte multe persoane obișnuiesc ca seara, la cină, după o zi de muncă, în confortul căminului, să bea un pahar cu vin sau chiar 2-3 Chiar și aceste persoane pot avea succes în această inițiativă-provocare. Foarte posibil ca aceste persoane să aibă nevoie de o mână de ajutor pentru a rămâne “pe uscat”.

Iată câteva sfaturi oferite de cercetătorii de la Harvard:

Găsiți o băutură non-alcoolică substitutivă. În cazul unui eveniment social, sau când, pur și simplu, vă este dor de un cocktail, apelați la băuturi fără alcool sau versiuni non-alcoolice ale băuturilor alcoolice, dar, verificați cu atenție eticheta și alegeți băuturile fără alcool și cele cu un conținut foarte scăzut de zahăr, care, este de obicei adăugat în băuturile alcoolice pentru a îmbunătăți gustul acestora.

Scăpați de alcoolul din casă pentru a evita ispitele, iar dacă sunteți invitată, undeva, asigurați-vă că aveți cu dumneavoastră băuturi fără alcool.

Cere ajutorul familiei, al colegilor, al anturajului, să te susțină în acest demers și care, eventual, pot face această provocare alături de tine.

Stabiliți-vă obiective și înconjurați-vă de informații motivaționale, cum ar fi caloriile și banii economisiți prin renunțarea la alcool.

NU renunțați. Nu te simți vinovat dacă “ai călcat strâmb”. A doua zi o poți lua de la început, mai curajos, mai hotărât și vei reuși.

În prezent, campania are parteneri oficiali în Elveția, Germania, Norvegia, Franța și SUA, însă a fost adoptată și de alte organizații din Europa și America. Astfel că milioane de oameni din toate colțurile lumii acceptă în prezent această provocare. Sunt și țări - cum ar fi Republica Cehă și Canada, spre exemplu - unde se militează pentru luna februarie “pe uscat”.

Ca o dovadă că se poate, în urma unui sondaj național, s-a demonstrat că 35% dintre adulții americani în vârstă care obișnuiesc să bea, au reușit să se abțină de la băutură, astfel, în ianuarie anul trecut.

Antonela Dumitrache

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu