Papa Francisc cere comunității internaționale să interzică maternitatea surogat

Distribuie pe:

Papa Francisc a invitat, la începutul acestei săptămâni, comunitatea internațională să acționeze pentru a interzice maternitatea surogat, denunțând o “comercializare” a corpului uman, relatează AFP.

“Drumul către pace presupune respect pentru viață, pentru fiecare viață umană, începând cu cea a copilului nenăscut din pântecele mamei, care nu poate fi suprimată și nici nu poate deveni obiect de comercializare”, a declarat papa Francisc în cadrul unui discurs adresat membrilor corpului diplomatic de la Vatican.

“În acest sens, consider că practica maternității surogat este regretabilă, deoarece subminează grav demnitatea femeilor și a copiilor”, a adăugat. “Prin urmare, sper că comunitatea internațională se va angaja să interzică la nivel global această practică”, a mai spus suveranul pontif.

Biserica Catolică se opune maternității surogat, o tehnică de procreare asistată medical constând în implantarea unui embrion în uterul unei mame surogat, care, după naștere, încredințează copilul cuplului care a solicitat această procedură.

Încă din iunie 2022, papa argentinian a calificat maternitatea surogat drept o “practică inumană”. În noiembrie 2023, Vaticanul a afirmat că copiii cuplurilor de același sex, care sunt adoptați sau sunt născuți prin intermediul mamelor surogat, ar putea fi botezați. Majoritatea țărilor europene interzic maternitatea surogat. Utilizarea mamelor surogat este uneori autorizată sau tolerată atât timp cât nu este remunerată (Belgia, Olanda, Regatul Unit, Canada, Brazilia, Columbia). Maternitatea surogat comercială, adică maternitatea surogat remunerată, este autorizată în anumite state americane. (Agerpres)

Lasă un comentariu