Scenariu “de groază” la vârful UE: Viktor Orbán, președinte al Consiliului European

Distribuie pe:

Europarlamentarul finlandez creștin-democrat Petri Sarvamaa a inițiat o petiție în care solicită statelor membre UE să revoce dreptul de vot al Ungariei în Consiliul UE, în temeiul Articolului 7 din Tratatul Uniunii, notează publicația ungară Népszava, citată de site-ul telex.hu

În scrisoarea adresată președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, politicianul finlandez solicită sprijinul colegilor săi eurodeputați, propunând adoptarea unei rezoluții prin care să se ceară Comisiei Europene sau Consiliului European să declare că în Ungaria valorile UE sunt încălcate “grav și în mod constant”.

Articolul invocat prevede posibilitatea suspendării unor drepturi, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul UE, împotriva unui stat care a încălcat în mod repetat valorile Uniunii privind democrația și statul de drept.

Sarvamaa consideră că procedurile Articolului 7 trebuie să fie activate împotriva Ungariei tocmai pentru a proteja valorile UE.

Parlamentul European, însă, nu are un cuvânt direct de spus cu privire la desfășurarea procedurilor respective, și nici statele membre nu sunt obligate să țină seama de propunerile Parlamentului.

“Mecanismul decizional în UE este pur și simplu blocat din cauza lui Viktor Orbán. Singura modalitate de a-l face să funcționeze este să i se retragă lui Orbán dreptul de vot în Consiliu. Prin aceasta, putem demonstra că, în UE nu este permis niciun fel de șantaj”, a declarat Sarvamaa.

În postarea sa pe o rețea de socializare, europarlamentarul a adăugat că problema se pune în termenii “acum sau niciodată”. Reprezentanții țărilor membre au timp, până azi, să semneze scrisoarea, după care aceasta va fi trimisă președintei Metsola.

În cuprinsul petiției se precizează că Budapesta a fost criticată în mod repetat pentru subminarea statului de drept, iar “în urma acțiunilor Ungariei de a perturba procesul decizional al statelor membre UE, la reuniunea Consiliului European din decembrie, credem că este timpul ca Parlamentul să ia măsuri”.

Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, tocmai și-a anunțat intenția de a candida din partea liberalilor belgieni ai mișcării reformiste (MR) la alegerile parlamentare europene din iunie. Dacă va fi ales, odată ce își va ocupa locul în Parlamentul European, la jumătatea lunii iulie, va trebui găsit un nou președinte al Consiliului.

În cazul în care acest proces durează și nu se găsește la timp un nou lider, conducătorul țării care deține președinția rotativă a Uniunii va deveni președinte interimar, iar acesta va fi prim-ministrul ungar Viktor Orbán. Deși această funcție nu implică, de fapt, prea multă forță de decizie, iar președintele are mai mult un rol organizatoric, managerial, mass-media internaționale notează că ceilalți 26 de șefi de stat și de guvern încearcă, “cu disperare” să evite accederea lui Orbán la președinția Consiliului European.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu