MĂSURI DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ - Protest al fermierilor în municipiul Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Luni, 15 ianuarie 2024, în intervalul orar 10.00-14.00, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea ordinii publice și protecția participanților la adunarea publică organizată de fermieri în municipiul Târgu-Mureș.

Manifestația a fost declarată și avizată în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice din Primăria Târgu-Mureș, astfel:

- desfășurarea unui protest fizic, fără utilaje agricole, în fața Instituției Prefectului - Județul Mureș, în data de 15 ianuarie 2024, în intervalul orar 10.00-14.00.

Conform prevederilor Legii nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23.00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 61/1991 (republicată) pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit prevederilor Legii nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizatorii adunărilor publice au obligațiile legale de a respecta condițiile de acces ale participanților la adunările publice, locul, traseul de deplasare și intervalul orar de desfășurare a acestora.

Conform aceleiași legi, participanții la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciții acestuia sau organele de ordine, să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.

Mai facem precizarea că în conformitate cu prevederile art. 71 din OUG 195/2002 din 12 decembrie republicată-privind circulația pe drumurile publice: “Sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor de povară, de tracțiune sau de călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, este interzisă și constituie infracțiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora.

Cu scopul prevenirii, descurajării și probării eventualelor fapte antisociale, care pot periclita caracterul pașnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii și filmări operative în timpul desfășurării evenimentului, în concordanță cu legislația în vigoare.

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic, conform dreptului lor constituțional, iar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a acțiunii de protest, facem apel la toți cei care participă la manifestație: să respecte recomandările organizatorilor și ale forțelor de ordine, să evite conflictele de orice natură, să anunțe imediat dacă observă persoane care au un comportament antisocial și să dea dovadă de înțelegere cu privire la măsurile luate.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Lasă un comentariu