Cel mai activ vulcan din Islanda, plasat sub supraveghere atentă

Distribuie pe:

Grimsvotn, cel mai activ vulcan din Islanda, a fost plasat joi sub atentă supraveghere de către autorități, ca urmare a unei importante inundații glaciare în curs de desfășurare, un posibil semn al unei viitoare erupții, transmite AFP.

Fenomen natural brutal cunoscut sub numele de “jokulhlaup”, acest flux tumultuos de apă este în curs de desfășurare în apropierea vulcanului și se scurge de-a lungul imensei câmpii fluvio-glaciare Skeidararsandur, nu departe de Skaftafell, în sudul țării, a precizat Institutul islandez de meteorologie.

Scăderea presiunii în vulcan, cauzată de scurgerea unor cantități uriașe de apă, poate declanșa o erupție, așa cum s-a întâmplat în 2004, 1934 și 1922.

În prezent, volumul de apă este de aproximativ 0,29 km3, iar debitul maxim nu ar trebui să depășească 1.000 m3/s, potrivit Institutului.

Însă, inundațiile glaciare pot avea loc și fără erupție - ca în noiembrie 2021 și octombrie 2022.

Situat sub ghețarul Vatnajokull, cel mai mare din Europa, într-o zonă inaccesibilă din centrul Islandei, vulcanul Grímsvötn - a cărui activitate este în general de scurtă durată - a erupt ultima dată în 2011.

Norul de cenușă pe care l-a expulzat a perturbat pentru scurt timp traficul aerian deasupra insulelor britanice, departe de erupția vulcanului Eyjafjallajokull din 2010, care a blocat timp de câteva zile traficul în Islanda și în Europa.

În ultimele luni, activitatea seismică a vulcanului Grimsvotn a depășit nivelul obișnuit, a precizat într-un comunicat organismul responsabil cu monitorizarea vulcanilor.

Cea mai recentă erupție vulcanică din Islanda, a patra în doi ani, a avut loc în seara zilei de 18 decembrie, într-o zonă situată la sud de capitala Reykjavik. Grindavik, un orășel de 4.000 de locuitori, a fost evacuat la 11 noiembrie ca măsură de precauție.

Treizeci și trei de sisteme vulcanice sunt considerate active în acest ținut de foc și gheață, regiunea cu cea mai semnificativă activitate vulcanică din Europa. (Agerpres)

Lasă un comentariu