La rece

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Anotimpul în care, în zonele înalte ale Antarcticii, temperatura poate ajunge la - 30° C - Anotimpul rece. 2) - 73° C s-au înregistrat în zona vârfului Denali din acest stat al SUA - Animal rumegător care trăiește în regiunea Arctică din Europa și Rusia; în America de Nord este cunoscut sub numele karibu. 3) “International Baccalaureate North America” (siglă) - Osul ardelenilor, până la a cărui măduvă pătrunde gerul. 4) Lac glaciar situat în Parcul Național Retezat la 1.910 m altitudine, populat cu păstrăv de munte - Subspecie a familiei Canide, care trăiește în partea septentrională a Americii de Nord; se distinge prin blana albă, care ajută la camuflarea în zăpadă - Limite în Arctica și Antarctica! 5) “Institutul Notarial Român” (siglă). 6) În localitatea Oymyakon din această vastă regiune ce cuprinde Rusia, o parte din Kazahstan și aproape toată Asia de Nord, s-a înregistrat o temperatură de -71,2° C; este cel mai rece loc de pe Pământ locuit permanent - Cristale de gheață subțiri și ascuțite, care se formează iarna (sg.). 7) Pătura cu grosimea medie de 1,6 km, care acoperă 98% din suprafața Antarcticii. 8) În Lego! - Puse în mapă! - Lanț muntos situat în America de Sud; deși este situat în mare parte în zona tropicală, există vârfuri înalte care sunt acoperite tot anul cu zăpadă și, prin urmare, găzduiesc ghețari. 9) Rece la poli - Altă denumire pentru Oceanul Înghețat. 10) Cea mai mare insulă de pe planetă, situată în întregime în zona Polului Nord; la stația meteorologică Klinck de pe insulă s-a înregistrat temperatura de -69,6° C, fiind cel mai friguros loc din Cercul Arctic.

VERTICAL: 1) Stațiune de schi în statul american Colorado, situată la aproape 2.500 m altitudine, cu un climat alpin, subarctic de tranziție și căderi de zăpadă de cca. 5 m anual - Simbolul Norvegiei, înfipt în zăpadă de exploratorul Roald Amundsen după cucerirea Polului Sud la 14 decembrie 1911. 2) Ajunși de culoarea zăpezii după ce au fost ninși - Frig năprasnic. 3) Provocată de degerături - Limitele lui Borg! - La cros în Groenlanda! 4) Astfel - “Republica ...”, stat în centrul Europei, în care cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în localitatea Litvinovice (-42,2° C). 5) Actor român, interpretul rolului prințului Serghei în filmul Un saltimbanc la Polul Nord, regizat de Elisabeta Bostan (Alexandru). 6) Regiune în Rusia, în a cărei capitală Yakutsk s-au înregistrat -64,4° C, în anul 1891 - Radu Lazăr. 7) Sunt în gips! - A pregăti ocolirea unei porți la slalom. 8) “Regional Registration Office” (acronim) - “Affiliated New Through Network” (acronim). 9) Oraș american în statul Alaska, în care se desfășoară anual loteria Ice Classic, constând în ghicirea datei, orei și minutului în care se va sparge gheața pe râul Tanana - Troian de zăpadă, care se formează, de obicei, datorită viscolului puternic. 10). Regatul ghețurilor, continentul de la Polul Sud în care, pe platoul estic, între anii 2004-2016, s-au înregistrat temperaturi de până la - 94° C.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Curiozități din viața personalităților”, apărut în 6 ianuarie 2024: DELAVRANCEA, ONO, SIMENON, SEGAL, IAN, G, TS, S, LEC, VE, OCA, WIL, POL, IURCIC, SOLO, E, JALEA, ETU, VG, PDU, H, A, SICOE, PURIC, KANT, BOGART, I, BEETHOVEN.

Lasă un comentariu