De ce ne place să râdem?

Distribuie pe:

Râsul înseamnă mult mai mult decât umor. Este un instrument cu o mulțime de avantaje - un limbaj, un medicament. Hai să aflăm de ce ne place să râdem!

În primul rând, este bine de știut că râsul are loc inconștient. Nu decidem când să râdem. Bineînțeles, sunt situații în care ne prefacem că suntem amuzați, dar întotdeauna se simte când râdem forțat. Roagă un prieten să râdă la comandă și vezi ce se întâmplă.

Râsul adevărat, cu poftă sau chicotitul, este o reacție involuntară a creierului - când ne pufnește râsul. Pentru că, așa cum aflăm de la dr. Robert Provine (profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea din Maryland, Baltimore), râsul este primitiv, vine din profunzimea sinelui.

Primul râs, ne spune Provine, apare în jurul vârstei de 4 luni, cu mult înainte ca bebelușul să poată vorbi. Asemeni plânsului, râsul este o formă prin care copilul poate interacționa cu mămica sa.

De asemenea, copiii râd mult mai mult decât adulții, care “uită” să se mai și amuze din când în când.

De aceea, hai să ne amintim de ce este atât de bine să râdem!

* Te destresează

Atunci când ești stresat(ă), produci niște hormoni numiți cortizol și epinefrină. Aceștia, dacă nu ai grijă, pot dăuna sistemului imunitar. De exemplu, dacă ai o problemă nerezolvată la serviciu și îți faci griji din această cauză mai multe zile la rând, vei fi mai expus(ă) la răceli și alte boli.

Pe de altă parte, râsul reduce nivelurile acestor hormoni.

De asemenea, prin râs poți trece mai ușor peste evenimente neplăcute din viața ta. Se organizează chiar și terapii de râs, în care pacienții se folosesc de această reacție pentru a-și alina suferințele.

În plus, râsul reduce agresivitatea. Într-o situație tensionată, o glumă bună este mereu binevenită. Când râd, oamenii devin mai calmi și își pot analiza mai clar situația în care se află.

* Este un limbaj

Rareori râdem când suntem singuri (mai rar chiar decât atunci când vorbim cu noi înșine). Râsul este un limbaj, prin care transmitem mesaje altor oameni, este o formă de comunicare. Face parte din abilitățile noastre sociale și este și contagios. Nu ai râs niciodată doar pentru că altcineva râdea atât de bine?

“Râsul face parte din vocabularul universal uman. Toți membrii speciei umane îl înțeleg. Spre deosebire de engleză, franceză sau swahili, nu este nevoie să îl învățăm pentru a-l comunica.”, explică dr. Robert Provine.

* Te energizează

Un alt motiv pentru care ne place să râdem este faptul că ne conferă energie. Dacă râzi destul de mult, este ca și când ai face câteva exerciții la sală. De exemplu, atunci când “râzi până te doare burta” - de fapt, sunt mușchii abdomenului care se contractă.

Asta nu înseamnă că de acum poți renunța la alergatul prin parc sau exercițiile de fitness, dar este bine să râdem de câte ori putem.

* Îmbunătățește tensiunea și circulația

S-a dovedit că râsul reduce sau echilibrează tensiunea și contribuie la buna circulație a sângelui și la oxigenarea sa. De aceea, această reacție te poate apăra de bolile de inimă.

* Alină durerea fizică

Când micuțul tău cade din leagăn și se lovește, în loc să îi arăți că te-ai speriat sau să îl cerți, mai bine încerci să îl faci să râdă (așa cum ne spune și dr. Bruce Lipton, specialist în biologia celulară).

Râsul eliberează în corp endorfine (hormonii fericirii). Astfel, ne crește toleranța la durere și ne distrage atenția.

(Sursa https://www.itsybitsy.ro/de-ce-ne-place-sa-radem/)

Lasă un comentariu