Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct! Terapia “după ureche” este letală!

Distribuie pe:

Frigul crește riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero. Simptome:

- durere precordială “clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricție, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul și brațul stâng și care durează mai mult de câteva minute.

- nu subevaluați posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveți doar aceste simptome nespecifice care “D.O.R.” : D(igestive), O(steo-articulare), R(espiratorii):

* Digestive: grețuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice, considerate consecința unor excese alimentare sau afecțiuni digestive.

* Osteo-articulare: disconfort sau dureri cu alte localizări: la nivelul brațelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecțiunilor osteoarticulare.

* Respiratorii: senzația de lipsă de aer, de sufocare sau leșin, respirație sacadată, palpitații, amețeli, oboseală sau transpirație abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

Rețineți:

Orice întârziere a diagnosticului și tratamentului poate fi letală.

Chiar dacă nu sunteți sigur că aveți simptomele unui infarct miocardic este bine să consultați un medic.

Cei mai afectați de temperaturile siberiene sunt bărbații de 40-50 de ani, sedentari, ce fac efort fizic în frig (curăță mașina sau strada de zăpadă) la primele ore ale dimineții. Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii și cei cu valori mari ale colesterolului, precum și cei supraponderali sau cu patologie cardiovasculară cunoscută.

Evitați automedicația. Terapia după ureche în infarct este letală!

Poate că îi vom convinge să adopte mai repede Legea Ciuhodaru privind introducerea educației pentru sănătate în instituțiile de învățământ, o lege care face diferența dintre viață și moarte. Sper să susțineți și acest demers.

Dr. TUDOR CIUHODARU, europarlamentar

Lasă un comentariu