Fermierii mureșeni fierb: “De acum încolo se aprinde tot mai tare fitilul! Vor fi tot mai multe demonstrații, și e bine!”

Distribuie pe:

Motivul principal al protestelor fermierilor: cerealele din Ucraina au pus agricultura românească pe butuci

Comitet de Urgență al marilor fermieri din Mureș

Ieri, la ora 10.00, la sediul Asociației Crescătorilor de Taurine din Târgu Mureș, a avut loc o ședință, un fel de Comitet de Urgență la care au participat aproximativ 15 fermieri mureșeni, atât din sectorul zootehnic cât și din cel vegetal. Ședința a fost convocată în vederea organizării protestelor din județul Mureș. De la aceeași oră era programat să înceapă un protest în fața Instituției Prefectului din Piața Victoriei din Târgu Mureș. Protestul ar fi trebuit să se desfășoare între orele 10.00 și 14.00, însă fermierii au refuzat să mai participe la el pentru că le-a fost interzis accesul cu tractoare și camioane. Și s-au delimitat de cei câțiva care totuși au participat.

Principalele revendicări ale fermierilor mureșeni, asupra cărora toți cei prezenți au căzut de acord, sunt legate de stoparea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, având în vedere faptul că acestea nu doar tranzitează, ci o bună parte rămân în țara noastră, și accesul la motorină pentru agricultură fără accize. Pe lângă acestea mai există o serie de revendicări legate du susținerea financiară a sectorului zootehnic sau a celui vegetal.

De asemenea, în cadrul ședinței de ieri, mai mulți fermieri s-au plânsă că, în urma protestului din 7 aprilie 2023, când 400 de tractoare au intrat la protestul din Târgu Mureș, statul român prin diferite instituții, cum ar fi Poliția, au început să pună presiune pe ei.

Chirilă Ionel, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Taurine din Tg Mureș: “Sunt fermier crescător de bovine. Am peste 200 de capete și în sectorul vegetal lucrez 200 de hectare. Datorită tensiunilor am decis să constituim un Comitet de Urgență pentru a lua decizii, pentru a sprijini fermierul de rând care este într-o situație extrem de gravă. Se pare că a trecut aproape un an și situația nu s-a îmbunătățit. S-a agravat. Una din nemulțumiri, cea mai importantă, este importul de cereale din Ucraina. Am cerut stoparea tranzitului, importului, în aprilie 2023. Nu s-a întâmplat nimic! Aceasta este principala nemulțumire. Afectează atât fermierii, cât și cumpărătorul, la raft! O mare parte dintre fermieri se află în stradă pentru că nu mai acceptă ce se întâmplă”.

Crăciun Iacob, mare fermier: “Mă ocup cu cultura mare și zootehnie. Am o cooperativă de 2.600 de hectare. Ucraina ne face cele mai mari probleme. Nu Ucraina ca țară ci cerealele din Ucraina. Am cerut reducerea sau stoparea importului și tranzitului. Anul trecut s-au tranzitat 30 de milioane de tone de cereale prin Portul Constanța. Înainte, porumbul era 90 de bani kilogramul și grâul un leu kilogramul. Acum vorbim de 60 de bani la porumb și 80 de bani la grâu. Acesta e efectul tranzitului. Asta în contextul în care ucrainenii lucrează cu plante modificate genetic și cu fungicide și insecticide din grupa I de toxicitate gen triptodin care e 8 lei litrul și noi lucrăm cu grupa IV de toxicitate cu 280 de lei litrul. Nu vorbim de aceeași unitate de măsura între fermierul român și cel ucrainean.

După 7 aprilie 2023 am început să fim hărțuiți. Au început să ne hărțuiască cu Poliția: remorci înmatriculate, RAR-uri, ITP-uri. Nu se mai poate așa... Acum în stradă, la fiecare tractor 10 jandarmi. Nu se poate așa... Tractoarele ne sunt în drum. Rog colegii, nu e instigare, să nu mai plecăm, Să facem cinci șase zile de protest. Dacă nu o facem așa înseamnă că nu suntem uniți. Însemnă că ne merităm soarta. Să aibă grijă domnii de la guvernare că suta lui Ceaușescu nu a ajuns. Să fie clar, nu avem treabă cu politica. Din păcate încearcă anumite partide să preia acțiunea”.

Fermierul a mai spus, făcând aluzie la faptul că deși el are o situație bună, este grav afectat de scăderea prețului la cereale: “când eu o să mor, alții vor fi morți demult!”.

Boca Iacob, Asociația Crescătorilor de Taurine, crescător de vaci, mare producător de lapte: “De acum încolo se aprinde tot mai tare fitilul. Vor fi tot mai multe demonstrații și e bine. Fermierii tineri au început să priceapă că pot să se manifeste, pot să își ceară drepturile în stradă. Este un drept garantat de Constituția țării. Toate guvernele au fost împotriva agriculturii. Parcă ei nu mănâncă lapte și carne. Am colegi, crescători de vaci în județ care renunță la subvenție. Vor face monocultură și nu își mai trec suprafețele la subvenție. Vom primi mai puțini bani de la UE din cauza asta. Am insistat astăzi să ne vedem mai mulți fermieri responsabili din tot județul să găsim modul de a ne organiza. Să nu îi facem pe fermieri să sufere, dar să fim vizibili și să demonstrăm că suntem o forță. Și nu doar o zi, ci până ni se rezolvă problemele. Să protestăm cuminte, dar cu efect”.

În cadrul ședinței, mai mulți fermieri, printre care și Pop Ioan, au făcut apel la luciditate și au propus ca revendicările să fie doar dintre cele pe care Guvernul le poate rezolva. Cu toții însă au fost de acord că protestul trebuie să continue până când aceste probleme vor fi rezolvate.

Fermierii au refuzat să facă declarații după întâlnirea de la Prefectură. Prefectul îndeamnă la echilibru

Fermierii prezenți la ședința Comitetului de Urgență au solicitat, în timpul întâlnirii, o întrevedere cu prefectul județului. Acesta a acceptat să-i primească, întâlnirea având loc la Instituția Prefectului, cu începere de la ora 11.30.

Între timp, în fața prefecturii s-au strâns aproximativ 20 de oameni, printre care se afla deputatul USR de Mureș și se pare că și câțiva simpatizanți AUR. Fermierii s-au delimitat de aceștia susținând că nu le reprezintă interesele și declarând, încă o dată, că ei au refuzat să mai participe la protestul programat între orele 10.00 și 14.00.

Discuțiile cu prefectul de Mureș au durat mai mult de o oră, însă la ieșire, fermierii au refuzat să dea vreo declarație jurnaliștilor prezenți. Ei au plecat vădit nemulțumiți.

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a declarat că a discutat despre chestiunile generale care au atras nemulțumirile fermierilor, despre revendicările pe care aceștia le au și pe care le vor discuta la Guvern. “Ne manifestăm toată disponibilitatea pentru dialog și pentru înțelegerea problemelor pe care fermierii din Mureș le au”, a spus prefectul.

Prefectul a făcut apel către cei care protestează în aceste zile, inclusiv pe drumurile publice cu utilaje agricole să dea dovadă de echilibru.

Mai multe tractoare și camioane au pornit spre Târgu Mureș. Au fost blocaje

Ieri, în jurul orei 12.00, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a dat publicității un comunicat privind situația de pe drumul DN 15. “Având în vedere un protest al “fermierilor/transportatorilor, pe DN15 E60, pornit din zona orașului Iernut către municipiul Târgu Mureș, pe ruta Cipău, Ogra, Sânpaul, printr-un marș format din 32 de utilaje agricole, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș se află în teren pentru a asigura fluidizarea traficului și recomandă cetățenilor care se deplasează către Târgu Mureș să utilizeze ca rută alternativă porțiunea de autostradă (A3) Sânpaul - Târgu Mureș”.

Mai multe coloane de tractoare au fost oprite, ieri la amiază, în zonele Sântioana - Nazna, Bărdești - Voiniceni. Intrarea în Târgu Mureș dinspre Reghin a fost blocată, la un moment dat, temporar, de mai multe camioane. Unele camioane au ales să nu se oprească, ci să se deplaseze inclusiv prin Târgu Mureș și să protesteze din mers.

Situația a fost, pe parcursul întregii zile, în continuă evoluție. Mai mulți fermieri ne-au confirmat că sunt pregătite sute de tractoare în întreg județul, iar în funcție de discuțiile de la Guvern, aceștia vor lua o decizie asupra felului în care vor continua să protesteze.

Premierul a cerut miniștrilor să urgenteze rezolvarea problemelor fermierilor și transportatorilor

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniștrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii și transportatorii care protestează.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate.

“Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor”, se arată în comunicat.

De asemenea, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul”, precizează sursa citată.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.

Totodată, prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de luni, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri.

“ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA”, se arată în comunicat.

Premierul și întreaga echipă de miniștri sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate, mai precizează sursa citată.

Ieri, la ora închiderii ediției încă nu se cunoșteau rezultatele negocierilor.

Program strâns de negocieri la Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit ieri și va continua și astăzi să se vadă cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin și soluțiile de finanțare, informează MADR.

Ieri de la ora 11.00 au fost fermierii din sectorul ovine și caprine, respectiv 16 asociații, de la ora 13.00 au fost cei din sectorul vegetal (nouă asociații), iar de la ora 16.00, reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și marii retaileri prezenți în România.

Astăzi, 16 ianuarie, de la ora 11.00, sunt programați fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociații care reprezintă vaca de lapte și cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre (cinci organizații), iar de la ora 16.00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizații patronale reprezentative din sector.

“Mulțumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin și soluțiile de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom așeza la masa discuțiilor civilizat, astfel încât să putem înțelege exact cu ce probleme se confruntă cu toții. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue și să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenției consumatorul român, care așteaptă produse sigure și de calitate”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu, citat de Agerpres.

Polițiștii au recunoscut public că s-au făcut presiuni pentru a bloca fermierii. Sindicatul Europol cere polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale”

Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanțele militare ILEGALE și cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou “10 august”.

Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei, JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!

Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca.

Evident, toate aceste demersuri sub “îndrumările” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă “împuterniciți” sau “desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție.

În cele două imagini aveți dovada celor afirmate mai sus. În prima poză avem extras dintr-o procedură a poliției rutiere unde se stipulează INTERDICȚIA de a bloca drumul public cu autospeciala de poliție. În a doua poză sunt îndemnurile adj. insp. șef de la IPJ CS, cel care în trecut amenința polițiștii care și-au permis să îi sancționeze pe cei care transportau lemne ilegal, însă, de această dată le cere subalternilor săi să culeagă informații, să îi urmărească și să îi blocheze pe cei care vor să manifeste pașnic. Totul în numele partidului!

Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică și guvernanții de contactul cu realitatea din țară. Nu vă sacrificați pentru guvernanții care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării. Pentru cetățenii care critică și condamnă polițiștii pe care îi văd în stradă, să știți că nu sunt ei de vină, ci șefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliția și Jandarmeria sunt în slujba cetățenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcții politice de conducere în instituțiile statului! (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu