“Masă sănătoasă” (15 lei zilnic) în sistemul național de învățământ preuniversitar

Distribuie pe:

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 11 ianuarie, hotărârea inițiată de Ministerul Educației, act normativ care instituie Programul Național “Masă sănătoasă” (PNMS).

Hotărârea prevede instituirea la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar a Programului Național “Masă sănătoasă” (PNMS) derulat pe perioada desfășurării cursurilor anului școlar, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Programul, care reprezintă o continuare pe o scară mult mai largă a programului “Masă caldă în școli”, constă în acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate, prin lege, ca zile nelucrătoare.

Scopul PNMS este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.

În vederea asigurării continuității intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin HG nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul Național “Masă sănătoasă” pentru anul calendaristic în curs.

Bugetul alocat pentru Programul Național “Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maxim 1000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, așa cum este prevăzut în Ordonanța de urgență nr.115/2023.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu