Salvamont Salvaspeo Mureș informează

Distribuie pe:

Stratul de zăpadă în toată zona montană a județului Mureș la altitudini mai joase de 1300m este de cca. 30-35 cm grosime, la altitudine mai mare de 1.300 de metri în masivele Călimani respectiv Gurghiu avem un strat de zăpadă între 50-120 de cm. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 120 - 150 de cm.

Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, facem următoarele recomandări turiștilor:

- să evite traversările zonelor de jgheab sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări de zăpadă viscolită și cornișe de zăpadă la limita superioară;

- să fie echipați corespunzător traseelor abordate;

- în cazul în care se consideră că au anumite probleme, sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului Salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice;

- să ia în considerare că timpii de parcurgere a unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare.

Pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare.

Nu sunt recomandate următoarele trasee din masivul Călimani:

- cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului.

- cruce roșie, între Ilva Mică-vf. Rețitis.

- triunghi albastru, între Răstolița-vf.Bistricioru.

Pârtia de schi din Sovata este deschisă numai în weekend și se schiază în condiții bune.

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Telefoane utile: 112 - apel unic de urgență

0728/28.94.42-dispecerat Salvamont Mureș

La finele săptămânii

Intervenție de salvare a unei persoane epuizate fizic în zona Scaunul Domnului din Munții Călimani...

Cel în cauză a plecat în tură singur și din cauza stratului de zăpadă care depășește 60 de cm nu a mai putut să coboare de pe munte...

La intervenție au participat trei salvatori montani, care au plecat către locul unde se afla persoana epuizată, cu schiuri de tură ca echipaj de prim răspuns, respectiv un alt echipaj de salvatori montani, cu două snowmobile au acționat pentru a facilita coborârea persoanei respective.

Intervenția a fost dificilă din cauza stratului mare de zăpadă și pentru că în zonă este ceață și vânt puternic.

Persoana a fost găsită de echipa de intervenție Salvamont Mureș și a fost coborâtă de pe munte. (sursa și foto -facebook.com/SalvamontMures)

Lasă un comentariu