O arhivă pentru viitor. Filmul documentar “Comunități românești din județul Harghita”

Distribuie pe:

Pentru a oferi generației de astăzi și celor viitoare o “radiografie”, o arhivă în imagini a istoriei zbuciumate de-a lungul timpului, a culturii și identității românești din județul Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, în colaborare cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au realizat documentarul “Comunități românești din județul Harghita”, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Filmul, prezentat în premieră în noiembrie anul trecut, la Cinematograf “Călimani” din Toplița, va putea fi vizionat pe youtube, pe rețelele de socializare și, ulterior, în toate localitățile județului Harghita, în cadrul unor manifestări culturale, cu ocazia unor sărbători naționale sau locale.

Filmul documentar prezintă, într-o formă sintetică, comunitățile românești din Harghita, din punct de vedere geografic, arheologic, istoric, etnografic, cultural, ecleziastic, momentele esențiale ale evoluției, adesea dramatică, a românilor din sud-estul Transilvaniei, contribuția specifică a populației din această parte de țară la patrimoniul cultural național și universal. De asemenea, cuprinde istoricul bisericilor, școlilor, instituțiilor, al personalităților născute sau care au activat în aceste localități, aspecte ale legăturii comunităților locale cu românii din întreg spațiul transilvan, precum și cu cei de peste Carpați, momente ale conviețuirii interetnice. O atenție specială a fost alocată prezentării monumentelor istorice, celor de for public și altor mărturii de arhitectură urbană și rurală, laică și religioasă, de natură să sublinieze vechimea și valoarea culturii și spiritualității românești din Arcul intracarpatic.

Filmul cuprinde momente din istoria celor două principale instituții identitare: biserica strămoșească și școala în limba română, dar și instituțiile și asociațiile culturale, personalitățile locale, patrimoniul cultural material și imaterial, tradiții, obiceiuri, valori, ocupații tradiționale.

Personalități din județ, dar și din cultura națională românească (președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, prof. dr. Radu Baltasiu, cercetător științific la Institutul de Istorie “George Barițiu” din Cluj Napoca al Academiei Române, dr. Habil Balog Iosif-Marin, președintele Consiliului Director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, prof. dr. Ioan Lăcătușu etc.), conducătorii unor asociații și instituții culturale, preoți, profesori, scriitori, jurnaliști și localnici expun în interviurile lor situația socio-economică, culturală, lingvistică și spirituală din acest județ.

În județul Harghita există o situație deosebită, datorată în mare măsură scăderii dramatice a populației românești, dar și faptului că aici trăiește cea mai mică comunitate de români din țară, respectiv 12,96% din populația județului.

Identitatea românească a fost și este diminuată, ca urmare a deznaționalizării românilor, îndeosebi a celor din comunitățile mici și foarte mici. Din multele așezări românești din județ, puține au rezistat de-a lungul timpului. Acestea au fost prezentate în filmul documentar, pentru a evidenția fizionomia multietnică și pluriconfesională a așezărilor județului Harghita și a elimina prejudecățile potrivit cărora acest județ este o enclavă monoetnică maghiară.

Proiectul își propune să pună în valoare acest tezaur de cultură românească și spiritualitate ortodoxă, mărturie a prezenței și dăinuirii românești în mediul multietnic și pluriconfesional, specific sud-estului Transilvaniei. El se adresează atât locuitorilor județului Harghita, celor de etnie maghiară, cât și română, dar și cetățenilor din alte zone și poate fi o sursă de informare veridică în ceea ce privește istoria locală și un mijloc de promovare a limbii și culturii române într-o zonă în care românii reprezintă o minoritate numerică.

Asociația Învățătorilor Harghiteni

Președinte, prof. Elena Mîndru

Lasă un comentariu