Motivul adevărat al protestelor din aceste zile este situația dezastruoasă din agricultură

Distribuie pe:

Agricultura este resursa cea mai importantă a României, suntem pe locul 4 în Europa, ca producție, din punct de vedere agricol, iar guvernele nu au avut niciodată grijă de acest sector, al agriculturii, pe care puteau să îl transforme într-un mijloc important de ridicare a acestei țări.

Lucrurile au ajuns într-un moment foarte dificil pentru anumite categorii socio-profesionale și aici, în primul rând agricultorii, că îi numim fermieri, că îi numim agricultori sau proprietari de pământ.

Criza mondială care bate la ușă este evidentă și cine are mâncare în viitor este în aceeași poziție ca aceia care au petrol, acum. Deci trebuiau să facă ceva, nu s-a făcut nimic, absolut nimic.

Fermierii și transportatorii care au ieșit la proteste de câteva zile fac acest lucru împotriva scumpirilor din ultimul an, la carburanți, la polițele RCA și la taxele de drum.

Aici sunt niște lucruri pe care am fost mirat să le văd, anume că protestatarii folosesc un termen modern din economie, e vorba de input-uri, adică acele costuri care intră în costul final și sunt din ce în ce mai mari. Nu avem cum să negăm lucrul acesta.

Dar mai sunt și alte lucruri care trebuie avute în vedere, pentru că această ramură a economiei românești are nevoie de un program special de dezvoltare și de susținere.

Or, dacă noi ne legăm numai de lucrurile care țin de politică, poate să fie o manipulare, o incitare a unui partid, poate să fie și asta, dar există motivul adevărat. Motivul adevărat este situația dezastruoasă în care se află agricultorii României. De ce? Pentru că plătesc costuri foarte mari, nu spun input-uri, costuri foarte mari pentru tot ce au nevoie, începând de la sămânță, apă, îngrășăminte, taxe etc.

Iar în afară de asta, au fost, în ultima perioadă, și nu folosesc cuvântul fără responsabilitate, îl spun direct, au fost  sabotați de traficul de cereale ucrainean care a venit în România.

Au fost sabotați în exportul de cereale românesc prin Portul Constanța, care a lucrat mai mult pentru ucraineni decât pentru români, au fost sabotați prin faptul că nu li s-a dat niciun fel de satisfacție în ceea ce trebuia să facă Guvernul României, și anume, trebuia să negocieze la sânge ca România să primească niște recompense pentru ce a făcut și ce a pierdut în agricultură.

Ceea ce ni s-a dat a fost foarte puțin. Suntem în situația de a pierde producția agricolă în anii viitori. Mai este o problemă. Noi facem tot felul de programe: România educată etc., etc., dar România a intrat - specialiștii o spun - într-o perioadă lungă de secetă pedologică.

Avem nevoie neapărat de repunerea în funcțiune a sistemului de irigații, aceasta este o necesitate imediată, altfel nu mai producem. Deja de deșertificăm în sudul țării.

Agricultorii aceștia - cine ori fi ei, căci unii spun că nu sunt agricultori, spunea mai devreme un consilier al prim-ministrului că nu sunt agricultori, ci niște reprezentanți, nu contează - căci în spatele acestor oameni este o problemă reală, și anume criza în care se află agricultura României, pe care se așază, ca la un sandviș, criza industriei alimentare, care nu poate să valorifice producția agricolă. Noi vindem grâul pe nimic, porumbul pe nimic și importăm carne la prețuri de 20 de ori mai mari, importăm zahăr, 90% din ce consumăm.

Această mișcare nu știu dacă este politizată, nu știu dacă este ghidată, nu știu ce se întâmplă cu ea, arată urât, nu trebuia să fie, dar oricum ar fi, are în fundal o problemă reală.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu