Medicii de familie sunt hotărâți să nu semneze contractul cu CAS. De la 1 februarie cabinetele se închid

Distribuie pe:

Medicii de familie sunt hotărâți să meargă până la capăt. Ei nu vor semna actul adițional cu Casa de Asigurări de Sănătate, act care ar permite continuarea activității de la 1 februarie. În momentul de față, medicii de familie din România funcționează în baza unui act adițional valabil doar pentru luna ianuarie și care în două săptămâni va expira. În cadrul unei conferințe de presă susținute ieri de președintele Patronatului Medicilor de Familie din Mureș, dr. Iulia Băilă, și de președintele Asociației Medicilor de Familie din Mureș, dr. Luminița Boitor, au fost prezentate nemulțumirile legate de ultimele acțiuni ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și motivul pentru care medicii de familie nu mai vor să semneze contractul de finanțare cu această instituție. CNAS a redus cuantumul sumelor decontate medicilor de familie din 2024. Prin contract, medicii de familie primesc două tipuri de sume de la CAS, una, per capita adică pentru fiecare pacient asigurat care în 2023 era de 12 lei, iar acum ar urma să fie de doar 7,7 lei și o sumă pentru serviciul medical efectuat care era de 8 lei, iar acum va fi de doar 6,2 lei. Reprezentanții medicilor de familie au prezentat documente care arată faptul că cei mai mulți medici de familie, mai ales cei din mediul urban, sunt nevoiți să facă sute de consultații pro bono lunar. Medicilor de familie le sunt decontate doar 28 de consultații pe zi. De asemenea, au fost prezentate documente și exemple despre activitatea unor medici de familie din mediul rural care din sumele încasate lunar rămân cu mai nimic după ce își plătesc chiria, asistentul, contractele obligatorii de pază, de siguranță în muncă, utilitățile și dările către stat. Mulți dintre medici susțin că au rate pentru investiții pe care nu și le-ar mai putea plăti dacă ar semna contractele cu noile sume, diminuate, propuse de CNAS.

Medicii de familie au mai atras atenția asupra faptului că tinerii nu aleg la rezidențiat această specializare, iar media de vârstă a medicilor de familie din județul Mureș este de 57 de ani.

Tot ieri, medicii de familie din Mureș au început protestele în fața Prefecturii Mureș. Aceștia vor picheta instituția până vineri, inclusiv, zilnic, între orele 12.00 și 14.00. Reprezentanții acestora au fost primiți de prefectul județului Mureș. Medicii de familie se bucură și de sprijinul Colegiului Medicilor din Mureș.

Vom reveni cu amănunte pe larg despre situația medicinei de familie în numerele noastre următoare. Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu