În anul 2023, Sute de hectare de culturi agricole distruse de urși

Distribuie pe:

Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 460 de dosare de despăgubire pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole, animalelor domestice și autovehiculelor. Valoarea acestora s-a ridicat la suma de 3.015.957 de lei, din care s-au achitat 1.080.259 de lei, pentru restul fiind solicitat buget. Noi plăți se vor efectua în perioada următoare, se arată într-un comunicat de presă al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.

Conform datelor oferite de aceeași instituție, urșii au distrus sute de hectare de culturi agricole - porumb, ovăz, floarea soarelui, plantații de pomi fructiferi (unele chiar în totalitate) și au omorât peste 1.000 de animale (din care ovine 348, bovine 136, suine 13, caprine 15, păsări 429, stupi de albine 96, alte animale 37). Totodată, 29 de exemplare de urși au fost uciși accidental de mașini sau tren, 25 în accidente în care au fost implicate mașini, soldate cu pagube materiale. Proprietarii mașinilor avariate nu au fost despăgubiți deoarece pe drumuri și autostradă sunt montate indicatoare de avertizare referitoare la animalele sălbatice.

23 de autorizații de mediu pentru recoltare specia urs și două autorizații de mediu pentru recoltare specia lup au fost emise în anul 2023 în baza prevederilor legale. 16 urși au fost recoltați după raportările transmise la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș de către gestionarii fondurilor cinegetice.

Tot anul trecut a fost înregistrat și un dosar de despăgubire în cazul unui atac produs de urs și soldat cu rănirea persoanei fizice, însă procedura de acordare a despăgubirii a fost suspendată până la soluționarea dosarului penal întocmit, ce are ca obiect culpa persoanei vătămate. Acesta se află în prezent pe rolul instanței de judecată, informează conducerea APM Mureș, concluzionând că numărul mare de pagube și accidente produse se datorează efectivelor mult peste numărul optim de urși pentru județul Mureș. (Foto: stiridecluj.ro)

B.V.B.

Lasă un comentariu