Cât de sănătos este sucul natural din fructe

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Hravard, din Boston, citați de descopera.ro, susțin că sucul natural din fructe consumat în cantități mari reprezintă unul dintre factorii esențiali ai creștere în greutate.

Trei portocale...

Oamenii de știință afirmă că o problemă fundamentală a sucului este cantitatea, iar consumul de fructe în acest mod face ca supradozajul să fie foarte ușor de atins: “De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale? Cu toate acestea, un pahar de suc din portocale reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi mai avem poftă de un suc, ceea ce va adăuga multe calorii și va duce la o creștere bruscă a glicemiei.

În timp, prea mult zahăr în sânge duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice. Concluziile noastre în urma studiului nu au arătat o cauzalitate directă, ci doar o asociere, însă constatările au fost validate și se potrivesc cu ceea ce observăm clinic”.

Nu mai mult de 236 mililitri pe zi

Din cauza preocupărilor legate de rata în creștere a obezității și a cariilor dentare la copii, experții sfătuiesc părinții și tutorii să evite complet sucurile pentru bebelușii mai mici de 1 an, să limiteze consumul la 118 mililitri pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani și doar 177 de mililitri pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani: “Nu există cu adevărat niciun motiv de sănătate pentru a consuma suc în locul fructelor și legumelor întregi, cu excepția cazului în care copilul dumneavoastră nu poate tolera consumul de alimente obișnuite.

Potrivit ghidurilor de nutriție, adolescenții și adulții nu ar trebui să bea mai mult de 236 de mililitri de suc proaspăt pe zi, iar sucul nu ar trebui să fie văzut ca o modalitate sănătoasă de a stinge setea.

Orientările generale sunt împotriva consumului de rutină (să te bazezi pe suc mai degrabă decât pe apă pentru sete sau să consumi suc în mod special pentru beneficii pentru sănătate). Sucul de fructe nu este pentru sănătatea de zi cu zi, ci un tratament dulce ocazional”.

Diferența dintre suc și fructe

Specialiștii s-au lovit de neîncrederea celor care sunt derutați de faptul că sucul de fructe natural 100% este periculos pentru sănătate, în timp ce fructele din care se obține sunt sănătoase.

“Fructele și legumele întregi vin în pachete de nutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine care sunt toate conținute cu fibre. Acesta este modul în care corpul nostru este menit să se hrănească.

Atunci când îndepărtăm pachetul, îndepărtăm fibrele și părțile structurale ale alimentelor, iar corpul nostru le digeră și le metabolizează în mod diferit față de cum a evoluat pentru a face acest lucru.

Mâncatul unui măr întreg, de exemplu, nu crește nivelul de zahăr din sânge, deoarece fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și în unele legume, este eliberată lent în sânge. Consumul de suc de mere, însă, inundă sângele cu fructoză. Sângele nu poate fi zaharat. Este periculos pentru organe, așa că organismul are o mulțime de mecanisme pentru a scăpa rapid de zahăr și a ne menține glicemia normală.

Astfel, ficatul, care metabolizează zaharurile, transformă o mare parte din aceste calorii într-o grăsime care poate fi depozitată cu ușurință și ținută departe de sânge. Acesta nu este singurul impact.

Atunci când consumați calorii sub formă solidă, creierul este mai bun la înregistrarea acelor calorii și la ajustarea aportului alimentar în consecință, dar dacă bei acele calorii, este posibil să nu te simți sătul și să începi să mănânci din nou. Pentru gustări și răsfățuri, oferiți-le copiilor dumneavoastră fructe întregi, dacă aceștia le pot mânca, iar dacă folosiți sucul ca porție de fructe ar trebui să fie o jumătate de cană, nu mai mult pe zi”(L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu