Informații privind plata sumelor restante și acordarea subvențiilor pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri

Distribuie pe:

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș aplică o serie de măsuri active care vizează integrarea pe piața muncii a șomerilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile destinate creșterii șanselor de ocupare a șomerilor se numără și acordarea subvențiilor în vederea stimulării angajatorilor de a încadra pe piața muncii persoane aparținând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piața muncii.

Astfel, ca urmare a aprobării Bugetului Asigurărilor pentru Șomaj pentru anul 2024, AJOFM Mureș beneficiază de resursele financiare necesare plății tuturor sumelor restante aferente convențiilor încheiate în anul 2023, respectiv suma de 2.026.000 lei, necesară pentru plata a 962 persoane pentru care au fost virate sumele aferente, în zilele de 11.01.2024 și 12.01.2024.

Precizăm faptul că pentru solicitările depuse în cursul anului 2023, în luna ianuarie 2024 a început etapa de analiză și soluționare (în ordinea cronologică a înregistrării acestora) pentru punerea în plată a solicitărilor eligibile, etapă care se va finaliza până la începutul lunii iunie. Menționăm faptul că în cursul anului 2023, au fost depuse solicitări pentru un număr de 1.360 de persoane, efortul financiar fiind de 20.340.000 lei.

Apoi AJOFM Mureș va continua cu soluționarea cererilor depuse de către angajatori în cursul acestui an, până în prezent fiind depuse solicitări pentru 50 de persoane.

Reamintim angajatorilor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri peste 45 de ani, părinți unici întreținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEETs, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau serviciu cel puțin 18 luni. De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Deasemenea, beneficiază de subvenții, angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația legală de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dar care încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

În situația încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților, AJOFM Mureș acordă angajatorilor subvenții în cuantum de 2.250 lei/lună, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadrați absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, subvențiile se acordă pe o perioadă de 18 luni.

Subvențiile se acordă la solicitarea angajatorilor pentru persoanele care fac parte din categoriile mai sus menționate și care sunt înregistrate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș.

Lasă un comentariu