Ministerul Sănătății s-a sucit: Farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă doar pentru 48 de ore

Distribuie pe:

Anumite antibiotice vor putea fi vândute în farmacii fără prescripție medicală astfel încât să acopere doza pentru 48 de ore, un termen redus de la 72 de ore, a precizat luni Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale.

Astfel, ordinul ministrului care își propune diminuarea consumului excesiv de antibiotice, stabilește informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și nu impune niciun model special de formular.

Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie.

Eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest ordin.

“Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență”, transmite Ministerul Sănătății, preluat de Spotmedia.ro.

Pacienții sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie cantitatea maximă aferentă dozei, în cursul aceluiași tratament.

Astfel, pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore.

“Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, menționează precizarea transmisă de MS.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Potrivit Ministerului Sănătății, farmaciștii vor trebui să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat în acest sens de STS.

(Sursa foto: depositphotos.com)

Lasă un comentariu