SCRISOARE DESCHISĂ

Distribuie pe:

Domnului Primar SOÓS ZOLTÁN

Consiliului Local Târgu-Mureș

Va avea Primăria Municipiului Târgu-Mureș în acest an 2024, ANUL AVRAM IANCU, în spațiul administrativ, o lucrare de artă plastică reprezentându-l pe AVRAM IANCU?

Era dorința Primarului EMIL A. DANDEA, primar al Târgu-Mureșului în perioada 1922-1926 și 1934-1937.

În ședința Comitetului Administrativ al Municipiului Târgu-Mureș, la 19 septembrie 1924, când se împlineau 100 de ani de la nașterea Eroului, înțelegând tot mai mult geniul faptei lui Iancu și patrimoniul moral pe care-l întruchipa, propune:

“1) Unul din vitraliile (fereastra mare) din această sală festivă a primăriei să fie împodobit cu figura lui Iancu, fiind pictată-arsă în sticlă.

2) Să se dispună pictarea unui tablou al lui Iancu, care apoi va fi așezat într-o sală a Primăriei sau, dacă am reuși să obținem o lucrare de artă, în pinacoteca din Palatul Cultural.

3) Onoratul comitet cu consiliul orașului să ia toate măsurile potrivite ca să se prevadă în buget o sumă corespunzătoare și să se facă o colectă, cât mai intensă, și alte măsuri, pentru a se putea ridica în anul viitor (1925) statuia Avram Iancu (...)

4) Cu mari greutăți s-a început edificarea căminului ucenicilor români în orașul nostru; o instituție atât de importantă pentru economia țării și în special pentru recucerirea orașului nostru. Cred potrivit ca acest cămin să se numească Căminul “Avram Iancu”.

Propunerile au fost primite cu aclamații, după cum consemna publicația “Orașul” nr. 20 din 1924. Cu aclamații a fost inaugurat Căminul “Avram Iancu”, la fel cu aclamații s-a dezvelit la Tg. Mureș (mult mai târziu) Statuia ecvestră a lui Avram Iancu, opera sculptorului Florin Codre. Desigur, cu aclamații va fi întâmpinată, în ANUL AVRAM IANCU, împlinirea propunerii Primarului Emil A. Dandea, vrednicului de înaltă cinstire, ctitor al Târgu-Mureșului. Trecerea timpului nu poate fi o piedică, dimpotrivă, îi validează Primarului propunerea, verificându-ne nouă, celor de azi, frumusețea gândului, a vorbei și faptei.

Sunt convins că domnul primar Soós Zoltán și onoratul Consiliu Local Târgu-Mureș îi vor apăra Eroului aura istorică și fostului primar arderea în numele obștei. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Prof. dr. Valentin Marica, Cetățean de onoare al Municipiului Târgu-Mureș

Lasă un comentariu